Assange na slobodi nakon nagodbe o priznanju krivice

U skladu s nagodbom o priznanju krivice, osnivaču WikiLeaksa izrečena je zatvorska kazna koju je on već odslužio.

Assangeova platforma WikiLeaks objavila je hiljade povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak (Kim Hong-Ji / Reuters)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se u srijedu na američkom sudu u Saipanu krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u nagodbi s pravosuđem SAD-a, kojom je okončana dugogodišnja pravna bitka i napustio sudnicu kao slobodan čovjek, javljaju svjetske novinske agencije.

Sutkinja Ramona Manglona odobrila je nagodbu s tužiteljima, čime je okončana 14-godišnja saga, prenosi Hina.

U skladu s nagodbom o priznanju krivice izrekla mu je zatvorsku kaznu koju je on već odslužio. Pet godina je proveo u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon što je pročitala presudu, tužilaštvo je odmah povuklo svoj zahtjev za izručenje Assangea, što je bio veliki trenutak s obzirom da je osnivač WikiLeaksa proveo godine na sudu, pokušavajući izbjeći izručenje SAD-u.

Sutkinja je rekla da se Američka vlada složila da neće pokretati druge krivične postupke.

Assange se nasmiješio kad mu je ranije čestitala rođendan (sljedeće sedmice navršava 53 godine), rekavši da se nada da će početi novi život s tom pozitivnom notom.

Sloboda nakon godina u egzilu

Assange je na saslušanju na Sjevernomarijanskim otocima priznao krivicu po jednoj tački optužnice koja ga je teretila da se urotio kako bi pribavio i objavio povjerljive američke odbrambene dokumente.

On je sada slobodan čovjek i može se vratiti u svoju rodnu Australiju nakon godina provedenih u egzilu.

Assangeova platforma WikiLeaks objavila je hiljade povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak.

Washington je tvrdio da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga, s druge strane, slave kao heroja koji je krivično progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimak američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku kao i informacije o stotinama ubijenih civila tokom američke invazije u Afganistanu.

Britanska policija je uhapsila Australca 2019. u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je boravio sedam godina.

Izvor: Agencije