Assange će priznati krivicu i vratiti se u Australiju

Osnivač WIkiLeaksa Julian Assange je napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo posljednjih pet godina.

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u devet ujutro po lokalnom vremenu u srijedu ("@wikileaks" via X/Handout via REUTERS)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebao bi se ove sedmice izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji će okončati njegov zatvor u Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju, okončavajući dugu pravnu odiseju.

Reuters javlja da je Assange napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo posljednjih pet godina, prenosi Hina.

Assange (52) je pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje radi dobijanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD-a na Marijanskom otočju, američkoj teritoriji u Tihom okeanu.

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u devet ujutro po lokalnom vremenu u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju.

Assangeov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Povjerljivi dokumenti

WikiLeaks je 2010. godine objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku – što je najveći sigurnosni propust ove vrste u historiji američke vojske – zajedno s nizom diplomatskih depeša.

Assange je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog WikiLeaksovog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je otkrila Chelsea Manning, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe, koja je, također, bila procesuirana prema Zakonu o špijunaži.

Mnoštvo više od 700.000 dokumenata uključivalo je diplomatske depeše i izvještaje s ratišta, poput videosnimke američkog helikoptera Apache iz 2007. kako puca na osumnjičene pobunjenike u Iraku, ubivši desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Reutersa. Taj je video objavljen 2010.

Optužbe protiv Assangea izazvale su bijes među njegovim brojnim globalnim pristalicama koji su dugo tvrdili da se Assange kao izdavač Wikileaksa ne bi trebao suočiti s optužbama koje se obično koriste protiv službenika savezne vlade koji kradu ili cure informacije. Mnogi zagovornici slobode medija tvrdili su da krivično optuživanje Assangea predstavlja prijetnju slobodi govora.

Assange je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog naloga za hapšenje nakon što su švedske vlasti rekle da ga žele ispitati zbog optužbi za seksualne zločine, koje su kasnije odbačene. Pobjegao je u Ambasadu Ekvadora, gdje je ostao sedam godina, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju. Od tada se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh s najstrožim osiguranjem, odakle se gotovo pet godina bori protiv izručenja u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije