Sud u Londonu odobrio Assangeu pravo na žalbu protiv izručenja SAD-u

Assange se zbog zdravstvenog stanja nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebao niti izručen SAD-u.

Assangeove pristalice širom svijeta ocjenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora te osveta (Annegret Hilse / Reuters)

Viši sud u Londonu odobrio je danas osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD.

Assange se zbog zdravstvenog stanja nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebao niti izručen SAD-u, koji ga sumnjiči za masovno curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Dvoje sudija trebali su se izjasniti da li su zadovoljne uvjeravanjima SAD-a da se Assange (52) može osloniti na Prvi amandman američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora dok mu se sudi za špijuniranje, prenio je Tanjug, pozivjući se na Reuters.

Povjerljivi američki vojni dokumenti

Wikileaks je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD-a u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega Američko tužilaštvo Assangea tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Assangeove pristalice širom svijeta ocjenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta.

Brojne organizacije za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australski premijer Anthony Albanese, zatražili su oslobađanje Assangea.

Julian Assange je 2006. godine osnovao Wikileaks putem kojeg je objavljivao povjerljive ili osjetljive informacije.

Wikileaks je 5. aprila 2010. godine objavio videosnimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Reutersa.

Assange je putem Wikileaksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izvještaja o ratu u Afganistanu.

U oktobru 2010. godine Wikileaks je objavio 400.000 povjerljivih vojnih dosjea koji govore o ratu u Iraku, a sljedećeg mjeseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procjene sigurnosnih prijetnji.

Uhapšen 2010.

Assange je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju.

Prekršajni sud u Westminsteru u Londonu naredio je izručenje Assangea u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku. Britanski Vrhovni sud odbacio je Assangeovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu gdje je tražio politički azil.

Assange je ponovno uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil.

Izvor: Agencije