Šta je ‘Crvena strijela’ koja uništava izraelske tenkove u Rafahu

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, otkrile su da su koristile kineske navođene rakete ‘Crvena strijela’ i njima gađale izraelsko vojno vozilo.

Pripadnici kineske vojske pripremaju se za lansiranje rakete Crvena strijela tokom ranijih vojnih vježbi (kineska štampa)

U razvoju događaja koji je prvi takve vrste od početka izraelskog rata u Gazi, Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, otkrile su da su koristile kineske navođene rakete “Crvena strijela” i njima gađale izraelsko vojno vozilo.

U ponedjeljak su Brigade Al-Qassam emitovale scene gađanja inžinjerijskog vozila OFC navođenom raketom “Crvena strijela”, zapadno od područja Tal Za'roub u gradu Rafahu, južnom Pojasu Gaze.

Crvena strijela je protutenkovska raketa druge generacije i to iz kategorije projektila kojima se upravlja žičano-optičkom metodom.

Raketa Crvena strijela sastoji se od protuoklopnog projektila, sastavljenog od bojeve glave, rakete na čvrsto gorivo i kontrolne jedinice povezane s lansirnom platformom preko žice, kako bi se vizuelno vodila do cilja.

Ima visoku sposobnost pogađanja ciljeva s udaljenosti između tri i četiri kilometra i jedan je od najvažnijih raketnih sistema na koji se Kineska narodnooslobodilačka armija oslanja od kasnih 1980-ih.

Raketa je proizvedena 1980. godine, a korištena je u ratu u Bosni i Hercegovini i u borbama koje su uslijedile nakon sirijske revolucije. Teška je 25 kilograma, a može se lansirati sa zemlje, s borbenih vozila ili jurišnih helikoptera.

Kvalitativni dodatak

U izvještaju koji je objavio Sputnik 2021. kineska vojna industrija proizvela je nekoliko tipova prijenosnih protutenkovskih raketnih sistema treće generacije, uključujući rakete slične njihovom američkom pandanu, FGM-148 Javelinu.

Prema riječima vojnog stručnjaka pukovnika Hatema Al-Falahija, raketa “Crvena strijela”, koju je Hamas nedavno stavio u arsenal, predstavlja kvalitativni dodatak jer omogućava gađanje vozila i oklopnjaka s udaljenosti do četiri kilometra.

Al-Falahi je, u analizi vojnih dešavanja u Pojasu Gaze, dodao da ova vrsta projektila ima visoku sposobnost pogađanja vozila i oklopnjaka.

Al-Falahi vjeruje da je otkrivanje korištenja ovog projektila pokazatelj onoga što posjeduje Hamas, što uključuje više vrsta oružja sposobnog da gađa oklopna vozila, rekavši da momenat otkrivanja ovog oružja odražava trenutnu strategiju palestinskih boraca da gađaju mehanizaciju neprijateljske vojske s velike udaljenosti.

Al-Falahi je rekao da operacija izvedena u ponedjeljak potvrđuje da je realnost potpuno drugačija od onoga što govori izraelski premijer Benjamin Netanyahu te opovrgava razgovore čelnika izraelske vojske o skoroj objavi pobjede nad Brigadama Al-Qassam.

Izvor: Al Jazeera i agencije