Vojni stručnjak: Scenarij koji bi doveo do eskalacije između Izraela i Hezbollaha

Za otvaranje sjevernog fronta potrebna je američka podrška, a čini se da je Washington nije voljan pružiti zbog blizine američkih predsjedničkih izbora.

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim Al-Falahi odbacio je mogućnost izbijanja totalnog rata između Izraela i libanskog Hezbollaha (REUTERS/Avi Ohayon)

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim Al-Falahi, odbacio je mogućnost izbijanja totalnog rata između Izraela i libanskog Hezbollaha, smatrajući da se odluka o takvom ratu donosi u SAD-u prije nego li u Izraelu.

Tokom svoje analize vojnih dešavanja u Gazi i Libanu, Al-Falahi je rekao da je za otvaranje sjevernog fronta potrebna američka podrška, a čini se da je Washington nije voljan pružiti zbog blizine američkih predsjedničkih izbora, povećanja kineskog utjecaja, razvoja događaja na rusko-ukrajinskom ratištu i iranskog obogaćivanja uranija.

Napomenuo je da svi ovi faktori “utječu na Sjedinjene Američke Države i njihove interese”, dodajući da bi takav rat uključio dodatne strane i udario na američke interese.

Stoga vojni ekspert sugeriše da će doći do veće zračne eskalacije na sjevernom frontu i ograničene kopnene konfrontacije unutar određenog područja, ali bez klizanja u sveobuhvatni i destruktivni rat.

Istakao je da svi stručnjaci u Izraelu potvrđuju da nije odgovarajuće vrijeme za rat protiv Hezbollaha, ali je napomenuo da ga ekstremna desnica vidi mogućom opcijom, jer vlada Benjamina Netanyahua vodi politiku bijega naprijed.

Naglasio je da Hezbollah posjeduje vojne sposobnosti daleko veće od onih koje ima Hamas te da ima raketni arsenal i jurišne letjelice, što znači da bi razaranja bila mnogo veća.

Borbe u Gazi

Povodom Netanyahuovih izjava da se faza intenzivnih borbi u Gazi privodi kraju, strateški stručnjak smatra da je realnost na terenu znatno drugačija te opovrgava ono što je Netanyahu ranije izjavio kada je rekao da Izrael ide u Rafah, južni Pojas Gaze radi postizanja “apsolutne pobjede”.

Istakao je da Netanyahuove izjave jasno znače da ciljevi rata nisu ostvareni, a oni su povratak zatočenih zarobljenika i eliminacija Hamasa, njegovih vojnih sposobnosti i njegovih lidera, što znači da još “nikakva pobjeda nije postignuta”.

Al-Falahi smatra upitnim najave izraelske vojske o skorom prelasku na fazu III, rekavši: “Velike kopnene operacije sa ogromnim vojnim potencijalom nisu postigle ciljeve rata, pa kako će ih postići sigurnosne operacije zasnovane na obavještajnim informacijama?”

Što se tiče odlaska izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta u Sjedinjene Američke Države, vojni stručnjak smatra da je to pokazatelj umiješanosti Washingtona u rat, da on u njemu ima posljednju riječ te da je izraelska vojska nemoćna i nesposobna bez američke podrške, u Gazi ili na sjeveru.

Izvor: Al Jazeera