Izraelska vojska: Hamas se naoružava od ostataka naše municije

Radio izraelske vojske kaže da je Tel Aviv svjestan da Hamas ponovo uspostavlja radionice za proizvodnju oružja.

Izrael je još uvijek u ratu protiv Gaze, ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi (EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Radio izraelske vojske izvijestio je da se pokret Hamas ponovo naoružava od ostataka izraelske municije u Pojasu Gaze u ratu koji traje već deveti mjesec.

Uz američku podršku, Izrael je 7. oktobra započeo razarajuću agresiju na Gazu, tokom koje je do sada poginulo i ranjeno oko 124.000 Palestinaca, većinom djece i žena, a više od 10.000 je nestalih.

Radio je naveo da je izraelska vojska svjesna da Hamas ponovo uspostavlja radionice za proizvodnju oružja.

Od sigurnosnih zvaničnika upoznatih sa detaljima, koje nije imenovao, radio je prenio da sada nije teško doći do eksploziva u Gazi jer ga ima u velikim količinama i na dohvat je ruke.

Dodao je da Hamas pokušava ostatke bombi koje su bacile izraelske zračne snage, ali nisu eksplodirale, iskoristiti kao izvor eksplozivnih sirovina za proizvodnju novog oružja.

Višemjesečni pregovori o primirju

Radio je saopćio da je procjena izraelske vojske da će Hamas, ukoliko dođe do dugotrajnog zatišja borbi u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika, moći značajno oživjeti svoj sistem proizvodnje.

Uz posredovanje Egipta i Katara i učešće Sjedinjenih Američkih Država, Izrael i Hamas vodili su indirektne pregovore mjesecima, ali još nisu uspjeli postići sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.

Uprkos razornom izraelskom ratu, palestinske frakcije svakodnevno objavljuju uspjehe u borbama protiv izraelske vojske.

Izraelski institut za nacionalne sigurnosne studije, povezan sa Univerzitetom u Tel Avivu, procjenjuje da je iz Gaze na Izrael ispaljeno više od 19.000 raketa od početka rata. Institut je u ponedjeljak na svojoj web-stranici objavio da je od početka rata ubijeno 1.610 Izraelaca, od kojih je 665 vojnika, te da je ranjeno 16.538 Izraelaca.

Izrael je još uvijek u ratu protiv Gaze, ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i naredbe Međunarodnog suda pravde da prekine invaziju na Rafah te da se poduzmu mjere za sprečavanje genocidnih djela i poboljšanje humanitarne situacije u Pojasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije