Izraelski mediji: Vojska je pratila ‘treniranje’ Hamasa za napad 7. oktobra i ignorirala upozorenja

Haaretz piše da je 170 boraca Islamskog pokreta Hamas početkom oktobra 2023. treniralo ispaljivanje raketa simulirajući napad na izraelske tenkove.

Brigade Al-Qassam izvele su nekoliko vježbi prije Potopa Al-Aksa (društvene mreže)

Listovi Haaretz i The Jerusalem Post interesirali su se za izvještaj kojeg je prošlog utorka emitirao izraelski vladin kanal Kan 11, a koji je otkrio da su borci Islamskog pokreta otpora Hamas provodili “neobičnu” obuku prije 7. oktobra 2023. godine, nakon čega je postalo jasno da je to bila obuka za napad na Izrael 7. oktobra.

U svom izvještaju koji je prenio kanal, Haaretz je naveo da je izraelski vojnik koji je bio zadužen za nadzor naselja Nahal Oz na granici Gaze 3. oktobra, četiri dana prije napada Hamasa na Izrael izvijestio da je pokret izveo neobičnu obuku u blizini granične ograde.

Vojnikinja koja je pratila neuobičajena kretanja s druge strane granice obavijestila je svoje komandante da su pripadnici Hamasa tog dana oko 9 sati ujutro izveli neuobičajeno intenzivnu obuku, ali su službenici sigurnosti to vidjeli kao ništa drugo do “još jednu u nizu obuka”.

Vježbe

Izraelski kanal – prema Haaretzu – citira vojnika koji je rekao da je oko 170 boraca Islamskog pokreta Hamas treniralo ispaljivanje raketa dok su (simulirali) napad na izraelske tenkove.

List objašnjava da je obuka koju su prošli Hamasovi militanti bila praktična proba za njihov napad 7. oktobra 2023. godine.

Izvještaj Haaretza otkriva da je 15 vojnih posmatrača u vojnoj bazi Nahal Oz ubijeno u prvim satima, kako je rekao, “masakra” koji se dogodio na granici Pojasa Gaze.

Glasnogovornik izraelske vojske je u odgovoru na izvještaj kanala Kan 11 rekao da vojska “istražuje događaje od 7. oktobra i svega što im je prethodilo”, dodajući da je svrha ovih istraga “da se sazna istina i izvuku zaključci za nastavak borbe”, uz napomenu da će, ukoliko i kada istrage budu završene, rezultati istih “transparentno” biti predstavljeni javnosti.

‘Koncepcija’

Sa svoje strane, The Jerusalem Post na engleskom jeziku ignoriranje signala upozorenja od strane izraelske vojske pripisuje preovlađujućoj “koncepciji” unutar bezbjednosnog establišmenta i potencijalnom nemaru visokih zvaničnika.

“Koncepcija”, izraz koji je koristila Komisija Agranat, odnosi se na dominirajuću pretpostavku koja je uvjerila ključne izraelske vojne zvaničnike da Egipat – nesposoban za neophodno bombardiranje dubine izraelske teritorije nakon poraza iz 1967. godine – neće započeti rat koji ne može dobiti.

Komitet, čiji je predsjednik i predsjednik Vrhovnog suda Izraela Shimon Agranat, je komisija osnovana 21. novembra 1973.  s ciljem da istraži razloge koji su naveli izraelsku vojsku na pasivnost tokom prva tri dana u ratu od 6. oktobra 1973. godine.

Prema ovom listu, Kan 11 je također izvijestio da je vojnim i obavještajnim zvaničnicima 19. septembra 2023. godine podijeljen dokument koji je pripremila divizija Gaze izraelske vojske pod naslovom “Detaljna obuka o sveobuhvatnom napadu”, koji opširno opisuje niz nedavnih vježbi koje su izvodile elitne jedinice Hamasa u Gazi.

Prvi ljudi vojske su napravili grešku

Izraelski novinska web-stranica N12 navela je da je vojska, na osnovu “privremenih” rezultata istrage, priznala da su njeni čelnici pogriješili kada su odlučili da sačekaju dolazak pojačanja snaga i obavještajnih podataka, umjesto da se uključe u borbu sa Hamasovim borcima i uđu u napadnuta područja što je prije moguće.

List navodi da je Hamasova “proba” uključivala obuku za napade na lokacije izraelske vojske i kibuce (poljoprivredna i vojna naselja) na jugu Izraela, te otmice vojnika i civila i njihovo odvođenje u Pojas Gaze.

The Jerusalem Post očekuje da će preporuke istražnog odbora imati dalekosežne posljedice po budućnost vojske, posebno u pogledu odgovornosti za neuspjeh obavještajnih službi.

Izrazio je i uvjerenje da bi rezultati mogli imati direktne reperkusije i na bivše načelnike generalštaba izraelske vojske Gadija Eisenkota i Aviva Kohavija i njenog sadašnjeg načelnika Herzija Halevyja, pored svih sadašnjih načelnika sigurnosti, uključujući i direktora Generalštaba Sigurnosne agencije (Shin Beta), Ronena Bara, te šefa izraelske vojne obavještajne službe (Aman) general-majora Aharona Halive.

Izvor: Agencije