Ukrajina pokrenula registar za žrtve seksualnih napada tokom rata

Registrovana su 303 slučaja seksualnog nasilja u sukobima od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Zbog zločina seksualnog nasilja u Ukrajini dosad je osuđeno pet osoba u odsustvu (REUTERS/Yevhen Titov)

Vlasti u Ukrajini pokrenule su nacionalni registar za dokumentovanje slučajeva seksualnog nasilja koje su navodno počinili pripadnici ruskih snaga.

Zamjenica glavnog državnog tužioca Viktoriia Litvinova kazala je za novinsku agenciju Associated Press 19. juna da je registar kreiran na osnovu pilot-projekta koji je već rezultirao osudama za pet osoba u odsustvu, prenosi Tanjug.

Ona je odbila da komentariše detalje tih slučajeva.

Litvinova je rekla da su registrovana 303 slučaja seksualnog nasilja u sukobima od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Od toga su žene žrtve u 191 slučaju, a muškarci u 112 slučajeva.

Niko nije izuzet od rizika

Inicijativa je objavljena na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, a podršku je dobila od agencija Ujedinjenih naroda i nekoliko zapadnih zemalja.

Pet osuđujućih presuda je rezultat optužbi za seksualni napad u oblastima koje su napale ili okupirale ruske snage, u Kijevu i gradovima Hersonu i Černjigovu.

Predstavnik Populacijskog fonda UN-a Massimo Diana uvjeren je da će stvarni broj žrtava vjerovatno biti mnogo veći od broja u registru.

“Ovo nasilje je počinjeno nad ženama i djevojčicama, muškarcima i dječacima. Niko nije izuzet od rizika ovog gnusnog čina”, rekao je

Populacijski fond UN-a je pomogao u osnivanju 12 centara širom Ukrajine za podršku žrtvama porodičnog nasilja i seksualnih napada.

Izvor: Agencije