Rumunija poklanja Patriot sistem Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će odluka Rumunije da njegovoj zemlji pošalje sistem protuzračne odbrane ojačati ukrajinski štit i sigurnost širom Evrope.

Ukrajinski zvaničnici su apelovali na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke protuzračnih odbrambenih sistema pošto je Rusija pojačala zračne napade širom Ukrajine (Kacper Pempel / Reuters)

Vrhovno vijeće odbrane Rumunije odobrilo je slanje odbrambenog sistema Patriot Ukrajini, ali uz uvjet da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO-u, a posebno SAD-om, o isporuci Rumuniji “sličnog ili ekvivalentnog sistema”, prenosi rumunski portal digi24.ro.

“S obzirom na značajno pogoršanje sigurnosne situacije u Ukrajini, kao rezultat upornih i masovnih napada Rusije na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, posebno energetsku, kao i regionalne posljedice ove situacije, uključujući i po sigurnost Rumunije, u bliskoj koordinaciji sa članicama Alijanse, članovi Vijeća su odlučili da doniraju Ukrajini Patriot sistem”, navodi se u saopćenju rumunskog Vijeća odbrane, prenosi Tanjug.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će odluka Rumunije da njegovoj zemlji pošalje sistem protuzračne odbrane ojačati ukrajinski štit i sigurnost širom Evrope.

“Ovaj ključni doprinos će ojačati naš zračni štit i pomoći će nam da bolje zaštitimo svoje ljude i ključnu infrastrukturu od ruskog zračnog terora”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Apel Ukrajine zapadnim saveznicima

Ukrajinski zvaničnici su apelovali na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke protuzračnih odbrambenih sistema pošto je Rusija pojačala zračne napade širom Ukrajine.

Rumunija trenutno ima dva operativna sistema Patriot.

Članovi Vijeća odbrane odlučili su da doniraju Ukrajini jedan sistem Patriot.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena planira da obustavi sve aktuelne porudžbine PVO sistema Patriot i raketa presretača i preusmjeri njihovu isporuku na Ukrajinu sve dok odbrambene potrebe ove zemlje ne budu zadovoljene, prenosi Financial Times.

Izvor: Agencije