Moskva prijeti odgovorom u slučaju zapljene zamrznutih ruskih sredstava na Zapadu

Oko 260 milijardi ruske imovine, poput rezervi centralne banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini.

Rusija tvrdi da je taj postupak nezakonit te da će se Zapadu obiti o glavu jer će potkopati povjerenje u globalni finansijski sistem (EPA-EFE/Andres Martinez Casares)

Rusija ima “značajne količine” zapadne imovine na svojoj teritoriji, koja bi mogla biti predmet uzvraćanja ako Zapad zaplijeni prihod od zamrznutih ruskih sredstava, rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica Ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Vođe zemalja članica bloka G7 su na samitu u Italiji prošle sedmice pristale iskoristiti kamate zamrznutih ruskih sredstava na Zapadu kako bi osigurale 50 milijardi dolara vrijedan zajam za Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija tvrdi da je taj postupak nezakonit te da će se Zapadu obiti o glavu jer će potkopati povjerenje u globalni finansijski sistem.

“Naša zemlja ima značajne količine zapadnih sredstava i imovine koji su pod ruskom jurisdikcijom. Sve to može biti predmet ruskih politika uzvraćanja”, rekla je Zaharova u obraćanju novinarima.

“Naravno, niko vam neće otkriti prirodu tih postupaka uzvraćanja. No, arsenal političkih i ekonomskih protumjera je širok.”

Direktni signali

Ekonomisti, advokati i stručnjaci kažu da će jedna od najvjerovatnih ruskih mjera biti zapljena finansijskih sredstava stranih ulagača, koja se trenutno drže u posebnim računima “tipa C”, kojima je od početka rata blokiran pristup osim ako Moskva ne odluči drugačije.

Oko 260 milijardi ruske imovine, poput rezervi centralne banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini. Oko 190 milijardi se čuva u Euroclearu, finansijskoj instituciji sa sjedištem u Briselu.

Zvaničnici Evropske unije su prošle sedmice za Reuters rekli da bi Evropska unija mogla osigurati oko polovinu 50 milijardi dolara vrijednog zajma za Ukrajinu. Međutim, italijanska premijerka Giorgia Meloni, domaćin samita G7, kasnije je rekla da će novac doći iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i vjerovatno Japana, a da članice Unije zasad neće biti direktno uključene.

Zaharova je kazala da je Rusija dobila “direktne signale” nekih članica grupe G7 da neće sudjelovati u takvim postupcima “jer razumiju da bi cijena bila krajnje bolna”.

Nije imenovala zemlje niti pružila daljnje pojedinosti kako bi potkrijepila tu tvrdnju.

Izvor: Agencije