Sa samita o Ukrajini poslane smjernice za mirovne pregovore

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na istom nije učestvovala ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom samita o miru u Ukrajini u Švicarskoj, 15. juna 2024. (Alessandro della Valle/REUTERS)

Dvodnevni mirovni samit o Ukrajini u švicarskom Burgenstocku završen je u nedjelju usvajanjem završne deklaracije.

Razgovorima je prisustvovalo više od 90 zemalja, ali je zajedničko saopćenje podržalo 80 zemalja i četiri organizacije.

Čak 16 država i organizacija, uključujući Indoneziju, Libiju, Saudijsku Arabiju, Tajland, Indiju, Meksiko, Južnu Afriku, Brazil i Ujedinjene Arapske Emirate, bilo je suzdržano, prenosi Anadolija.

Zelenski za novi samit

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ocijenio kako bi ubrzo trebao uslijediti i drugi sastanak.

“Pripreme za to trebale bi trajati samo nekoliko mjeseci, a ne godinama”, rekao je Zelenski. Prema njegovim riječima, neke su zemlje već iskazale spremnost da postanu domaćini takvog samita.

U završnoj riječi na plenarnoj sjednici, švicarska predsjednica Viola Amherd je rekla da su, uprkos različitim stavovima, uspjeli da se dogovore oko zajedničke vizije.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na istom nije učestvovala ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina.

Želja za promjenom

“Ovim šaljemo jasan signal narodu Ukrajine i svima koji su direktno pogođeni posljedicama rata: veliki dio međunarodne zajednice ima želju da donese promjene”, rekla je Amherd.

Dodala je da su završnom deklaracijom države uspostavile okvir oko kojeg bi trebalo da se vode dalje rasprave.

Amherd je spomenula tri teme na kojima će države raditi:

“Prvo, svaka upotreba nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti sigurna, osigurana, zaštićena i ekološki prihvatljiva.”

Drugo, u fokusu će biti sigurnost hrane. Amherd je u tom kontekstu rekla da su napadi na trgovačke brodove u lukama i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu neprihvatljivi.

“Treće, svi ratni zarobljenici moraju biti oslobođeni potpunom razmjenom. Sva deportirana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su nezakonito zatočeni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu”, dodala je.

‘Rusiju ne zanima mir’

Zelenski je ranije rekao da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir “na istinski trajan način” i u skladu sa Poveljom Ujedinjenih naroda, prenio je Kyiv Independent.

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris izjavila je da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u petak iznio uslove za pregovore, nije pozvan na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Harris je rekla da će SAD nastaviti da radi na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih naroda i volji naroda Ukrajine.

Govoreći na sastanku sa zaposlenicima Ruskog ministarstva vanjskih poslova u Moskvi, Putin je u petak rekao da će Rusija “odmah” prekinuti borbene operacije ako Ukrajina odustane od namjere da se pridruži NATO-u i povuče svoje trupe iz regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižja – četiri istočna regiona koje je Rusija anektirala 2022. godine, što je potez koji međunarodna zajednica generalno ne priznaje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan u nedjelju je odbacio mirovni prijedlog koji je predstavio ruski predsjednik kao “nerazuman” te je poručio da bi ispunjavanje zahtjeva Moskve učinilo Kijev još ranjivijim na daljnju agresiju.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svjetske lidere “sigurnost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme”, prenosi portal 20minutes.

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švicarskoj.

Zajedničko razumijevanje

Skup je imao za cilj pronalaženje “zajedničkog razumijevanja” na putu ka miru, ali mu nisu prisustvovale Rusija i Kina.

Švicarska je u januaru pristala organizirati samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te pokušala prikupiti podršku među zemljama koje imaju bolje odnose s Moskvom nego vodećim zapadnim silama.

Domaćin samita je najavio da će skup imati za cilj da “zajednički definiše mapu puta” kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces.

Izvor: Agencije