Putin prvi put iznio uslove za okončanje rata, Ukrajina odbila

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, predlaže okončanje sukoba, a ne samo njegovo zamrzavanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put je iznio uslove Rusije za početak mirovnih pregovora i okončanje rata u Ukrajini, no, Kijev ga je u roku od samo nekoliko sati odbio.

Govoreći na sastanku sa zaposlenicima Ruskog ministarstva vanjskih poslova u Moskvi, Putin je rekao da će Rusija “odmah” prekinuti borbene operacije ako Ukrajina odustane od namjere da se pridruži NATO-u i povuče svoje trupe iz regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižja – četiri istočna regiona koje je Rusija anektirala 2022. godine, što je potez koji međunarodna zajednica generalno ne priznaje.

Putin je istakao da predlaže okončanje sukoba, a ne samo njegovo zamrzavanje, prenosi Anadolija.

‘To neće dugo trajati’

“Čim Ukrajina počne povlačiti trupe iz Donbasa i Novorosije i obaveže se da neće pristupiti NATO-u, Ruska Federacija će prekinuti vatru i biti spremna za pregovore. Mislim da to neće dugo trajati”, dodao je ruski predsjednik.

Putin je ponovio da ne smatra Volodimira Zelenskog legitimnim predsjednikom Ukrajine nakon što mu je istekao mandat 20. maja. Kako je kazao, Vrhovnu radu, nacionalni parlament Ukrajine, smatra jedinim legitimnim autoritetom.

No, Ukrajina je u roku od nekoliko sati odbila Putinov mirovni prijedloila je Anadolija.

“Nema novih mirovnih prijedloga iz Rusije, a rusko rukovodstvo je neadekvatno procijenilo realnost”, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na društvenoj mreži X.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su uslovi koje je Putin postavio za prekid rata, “ultimatum” u koji se ne može vjerovati.

Zelenski: Isto što je nekada radio Hitler

“Vjerujem da Putin neće zaustaviti svoju vojnu ofanzivu čak i ako bi njegovi zahtjevi bili ispunjeni. Ovo su ultimativne poruke koje se ne razlikuju od poruke iz prošlosti. To je isto što je nekada radio Hitler. Zato ne trebamo vjerovati ovim porukama”, rekao je Zelenski za italijanski informativni kanal SkiTG24 na marginama samita G7 u Italiji, prenosi Reuters.

Rusija je pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Rusija je počela rat 24. februara 2022. godine zbog čega je Ukrajina proglasila vanredno stanje koje ne dozvoljava održavanje predsjedničkih izbora.

Putinove izjave uslijedile su dan nakon što su zemlje G7 najavile novi paket zajma od 50 milijardi dolara za Ukrajinu, a Washington i Kijev potpisali desetogodišnji sigurnosni sporazum, čime se podrška Zapada toj zemlji nastavlja na neodređeno vrijeme.

Izvor: Agencije