Hezbollah lansirao rakete i dronove na vojne lokacije u sjevernom Izraelu

Libanska grupa ispalila je 150 raketa i 30 dronova samoubica na 15 izraelskih vojnih položaja, rekao je dužnosnik Hezbollaha.

Izraelski vatrogasci gase požar nakon raketnih napada iz Libana u blizini granice na izraelskoj strani, 13. juna 2024. [Avi Ohayon/Reuters]

Hezbollah je rekao da je pokrenuo veliki napad bespilotnim letjelicama i raketama ciljajući nekoliko izraelskih vojnih baza usred sve većeg straha od sveopćeg rata između libanske oružane grupe i Izraela.

Bio je to najveći napad grupe koja je na strani Irana od izbijanja nasilja između dvije strane 8. oktobra, rekao je izvor iz Hezbollaha za Al Jazeeru Arabic u četvrtak.

Grupa je rekla da je napad u sjevernom Izraelu bio odmazda za atentat na višeg komandanta Taleba Abdullaha – poznatog kao Abu Taleb – u izraelskom zračnom napadu na južno libansko selo Jouaiya početkom ove sedmice.

Libanska grupa koristila je 150 raketa i 30 eksplozivnih bespilotnih letjelica za gađanje 15 izraelskih položaja, uključujući neke na okupiranoj Golanskoj visoravni, rekao je izvor.

Izraelski mediji objavili su da su rakete Hezbollaha ranile najmanje dvije osobe i izazvale 15 požara.

Izraelska vojska saopćila je na mreži X da su “brojni” projektili presretnuti ali da su neki izazvali požar.

U službenom saopćenju, Hezbollah je rekao da je operacija bila “podrška nepokolebljivom palestinskom narodu i njihovom hrabrom i časnom otporu u Gazi te u kontekstu odgovora na atentat koji je cionistički neprijatelj izvršio u Jouaiyyi”.

Jedna od izraelskih jedinica na meti napada odgovorna je za planiranje atentata, rekao je Hezbollah.

U srijedu je Hezbollah također ispalio baražnu vatru od 200 raketa na Izrael.

Objavljeno je više izvještaja o aktiviranju sirena za uzbunu u sjevernom Izraelu otkako je Abdullah ubijen zajedno s još trojicom boraca u utorak navečer.

Hezbollah ne otkriva pojedinosti o svojoj vojnoj strukturi ili činovima, ali Abdullah je bio tek drugi ubijeni borac iz grupe koji je hvaljen kao “komandant” u proteklim mjesecima, nakon Wissama al-Tawila, koji je ubijen u izraelskom napadu u januaru.

Hamas i Palestinski islamski džihad odali su u srijedu počast Abdullahu, hvaleći njegove napore da se suprotstavi Izraelu.

Hezbollah je počeo napadati vojne baze u sjevernom Izraelu nakon izbijanja rata u Gazi u, kako kaže, “fronti podrške” palestinskim naoružanim grupama.

Izrael je odgovorio bombardiranjem sela diljem južnog Libana i gađanjem Hezbollahovih položaja. Uprkos gotovo svakodnevnoj razmjeni vatre, sukobi su uglavnom bili ograničeni na pogranično područje.

Deseci hiljada ljudi u južnom Libanu i sjevernom Izraelu napustili su svoje domove kako bi pobjegli od rata.

Krajem prošlog mjeseca, šef Hezbollaha Hassan Nasrallah prikazao je libanski front s Izraelom kao historijsko odlučujući.

“Ova bitka se tiče Palestine, ali također i budućnosti Libana i njegovih izvora vode i nafte”, rekao je Nasrallah. “Ovaj front je front podrške koji je dio bitke koja će strateški odrediti sudbinu Palestine, Libana i regije.”

Strah od širenja sukoba

Potpomognuta Iranom, libanska je organizacija posljednjih godina ojačala. Hezbollah je vodio višegodišnji rat protiv Izraela, koji je kulminirao povlačenjem izraelskih trupa iz dijelova južnog Libana koje su okupirali gotovo dva desetljeća ranije.

Izrael je 2006. godine pokrenuo veliku ofanzivu za razoružavanje Hezbollaha nakon što je grupa izvela smrtonosni prekogranični napad na izraelske snage. Sukob je završio bez većih promjena statusa quo. Ali Hezbollah je od tada povećao i svoj raketni arsenal i regionalni utjecaj.

Početkom ovog mjeseca, zamjenik šefa Hezbollaha Sheikh Naim Qassem rekao je za Al Jazeeru da je grupa “spremna” za rat ako Izrael intenzivira svoje napade.

“Svako izraelsko širenje rata na Liban dočekat će pustošenje, razaranje i raseljavanje u Izraelu”, rekao je. “Ako Izrael želi voditi sveobuhvatni rat, spremni smo na to.”

Izraelski dužnosnici obećali su potisnuti borce Hezbollaha dalje od granica zemlje, uključujući i silu ako je potrebno.

“Izrael će odgovoriti silom na sve akcije Hezbollaha”, rekao je u četvrtak glasnogovornik izraelske vlade David Mencer. “Bilo diplomatskim naporima ili na neki drugi način, Izrael će obnoviti sigurnost na našoj sjevernoj granici.”

Rat s Hezbollahom, koji je pokazao sofisticirane vojne sposobnosti, uključujući korištenje navođenih raketa i preciznih bespilotnih letjelica, mogao bi se pokazati skupljim za Izrael od kontinuiranog sukoba u Gazi.

Izvještavajući iz Beiruta, novinarka Al Jazeere Zeina Khodr rekla je da Hezbollah pojačava svoje napade ne samo kako bi odgovorio na ubistvo svog komandanta, već i kako bi ojačao Hamasovu pregovaračku poziciju usred pregovora o prekidu vatre i upozorio Izrael da ne pokreće veliku ofanzivu u Libanu.

“Dakle, ovdje se također radi o odvraćanju od strane Hezbollaha”, rekla je Khodr.

“Bez sumnje, ovo je opasna eskalacija sukoba koji je u toku”, misleći na izraelsko obećanje da će odgovoriti na najnovije napade.

Izvor: Al Jazeera