Axios: Washington upozorava Izrael na rat s Hezbollahom

Američka administracija posljednjih sedmica upozorava na ideju o ‘ograničenom ratu’ u Libanu, koji bi mogao dovesti do iranske intervencije, piše Axios.

Hezbollah i izraelska vojska razmjenjuju vatru preko libanske granice više od osam mjeseci (AFP)

Novinska stranica Axios citirala je američke zvaničnike koji kažu da je administracija predsjednika Joea Bidena duboko zabrinuta zbog eskalacije nasilja između Hezbollaha i Izraela i njegove transformacije u sveopći rat te nastoji osujetiti takav rat.

Izvori stranice dodaju da je američka administracija posljednjih sedmica upozoravala na ideju o “ograničenom ratu” u Libanu, koji bi, kako kažu, mogao dovesti do iranske intervencije i preplaviti Liban militantima lojalnim Iranu iz Sirije, Iraka i čak iz Jemena.

Axios, također, citira američke zvaničnike koji su rekli da je njihova zemlja zabrinuta zbog toga što Izrael srlja u rat s Hezbollahom ili se u njega uvlači bez jasne strategije ili razmatranja potpunih implikacija takvog sukoba.

Isti zvaničnici za ovu američku stranicu navode da Bidenova administracija pokušava, što je više moguće, obuzdati borbe između Izraela i Hezbolaha, dok istovremeno radi na potpisivanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi, za koji vjeruje da jedino on može spustiti tenzije na libansko-izraelskoj granici.

Sahrana istaknutog vođe Hezbollaha Taliba Abdulaha, kojeg je Izrael ubio u napadu na selo Jouaiyya, u južnom Libanu (AFP)

Libanski front je u srijedu svjedočio opasnoj eskalaciji, pošto je Hezbollah ispalio više od 200 projektila, najviše u jednom danu od 8. oktobra prošle godine, nakon što je jedan od njegovih istaknutih vođa ubijen u izraelskom napadu na južni Liban.

Zabrinjavajuća eskalacija

U tom kontekstu, zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabrina Singh rekla je da se intenziviraju vojne aktivnosti na izraelsko-libanskoj granici.

Singh je na konferenciji za novinare dodala da Washington opetuje svoj poziv na smanjenje eskalacije i sprečavanje izbijanja šireg sukoba u regiji.

“Ne želimo široki sukob u regionu i nastavit ćemo pozivati ​​na smanjenje eskalacije. Ministar odbrane Lloyd Austin detaljno je o tome razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom”, rekla je glasnogovornica.

U istom kontekstu, Axios je citirao izvore koji su rekli da će komandant libanske vojske, general Joseph Aoun ove sedmice posjetiti Washington kako bi razgovarao o situaciji na južnoj granici, koja svjedoči eskalaciji sukoba između Hezbollaha i izraelske okupacijske vojske.

Od izbijanja izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, Hezbollah i Izrael gotovo svakodnevno razmjenjuju prekogranično granatiranje.

Ova eskalacija rezultirala je ubistvom najmanje 467 ljudi u Libanu, uključujući 306 pripadnika Hezbollaha, prema podacima agencije France-Presse, a na osnovu podataka Hezbollaha i zvaničnih libanskih izvora, dok je izraelska strana priznala ubistvo 26 ljudi, uključujući 15 svojih vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije