Francuske ljevičarske stranke najavile zajednički nastup na parlamentarnim izborima

Francuski socijalisti, zeleni, komunisti i radikalnija stranka Nepokorena Francuska pozvali su na zajedničku platformu koja će predstavljati ‘alternativu Macronu’.

Stranke su najavile da će podržati zajedničke kandidate u svakoj izbornoj jedinici (Hannah McKay / Reuters)

Francuske opozicione ljevičarske stranke obavezale su se da će nominovati zajedničke kandidate na predstojećim parlamentarnim izborima koje je raspisao predsjednik Emmanuel Macron nakon što je njegova stranka Preporod pretrpjela poraz od krajnje desne stranke “Nacionalno okupljanje” Marine Le Pen na izborima za Evropski parlament.

Francuski socijalisti, zeleni, komunisti i radikalnija stranka Nepokorena Francuska pozvali su u saopćenju na zajedničku platformu koja će, kako je navedeno, “predstavljati alternativu Emmanuelu Macronu i boriti se protiv rasističkog projekta krajnje desnice”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodaje se da će stranke podržati zajedničke kandidate u svakoj izbornoj jedinici.

Raspuštena vlada

Ovaj blok stranaka sarađivao je kratko tokom kampanje za parlamentarne izbore 2022. godine, prije nesuglasica oko vodstva i političkih pitanja, poput rata u Gazi.

Macron je u nedjelju, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata za zastupnike Evropskog parlamenta, saopćio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. juni i 7. juli.

Na izborima za Evropski parlament, Macronova stranka Preporod osvojila je 14,56 posto glasova, čime je dobila 13 mandata, dok je stranka Le Pen osvojila 30 mandata sa 31,47 posto glasova.

Izvor: Agencije