Njemačka vlada ne želi prijevremene izbore nakon poraza na evropskim izborima

Tri stranke vladajuće koalicije kancelara Olafa Scholza dobile su na evropskim izborima zajedno manje od trećine glasova.

Stranke vladajuće koalicije kancelara Olafa Scholza zabilježile su veoma loš rezultat (EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL)

Njemačka vlada odbila je pozive na sazivanje prijevremenih izbora jer su stranke vladajuće koalicije pretrpjele poraz na izborima za Evropski parlament u nedjelju, prenosi Hina.

“Redovni izborni datum je na jesen iduće godine i planiramo da tako i bude”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit u Berlinu u ponedjeljak.

“Nikada, niti sekundu, nije se pomišljalo da bi se sada u Njemačkoj moglo sazvati nove izbore”, dodao je on, prenosi agencija dpa.

Tri stranke vladajuće koalicije kancelara Olafa Scholza dobile su na evropskim izborima zajedno manje od trećine glasova.

Socijaldemokrati su ostvarili najgori rezultat do sada na nacionalnim izborima, što je poraz koji dovodi u pitanje budućnost vlade.

Opozicioni konzervativci CDU-a su, među ostalima, zatražili da se u parlamentu glasa o povjerenju Scholzu te da se sazovu novi parlamentarni izbori.

Scholzova vlada je četverogodišnji projekt, rekao je glasnogovornik.

“Računi će se svoditi po isteku četiri godine. Tada će se birači moći ponovno izjasniti i tako politika funkcionira”, dodao je.

Macron za nove izbore

Za razliku od Njemačke građani Francuske idu na prijevremene izbore nakon lošeg rezultata vladajuće partije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je donio šokantnu odluku da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore kasnije ovoga mjeseca, nakon što je na evropskim izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Macron je rekao da su rezultati bili katastrofa za njegovu vladu i da ih ne može ignorisati, piše Reuters.

Le Pen je ubrzo pozdravila Macronovu odluku. “Spremni smo preuzeti vlast ako nam Francuzi daju povjerenje na nadolazećim nacionalnim izborima”, rekla je na skupu stranke.

Rizičan politički potez

U visokorizičnom političkom manevru, manje od dva mjeseca prije nego što Pariz ugosti Olimpijske igre, Macron je rekao da će izbori za Narodnu skupštinu održati 30. juna, a drugi krug glasanja će biti 7. jula.

Njegova šokantna odluka mogla bi ga staviti u gotovo nemoćan položaj ako Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen uspije skupiti parlamentarnu većinu, piše Reuters.

Izvor: Agencije