Devedeset država učestvuje na samitu o Ukrajini u Švicarskoj

Odsustvo Moskve je potaknulo njene moćne saveznike, poput Kine, da kažu kako mirovni pregovori nemaju smisla ako ne sudjeluju i Rusija i Ukrajina.

Rusija je odbacila samit kao gubitak vremena (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Devedeset država i organizacija se dosad prijavilo za učestvovanje na samitu o miru u Ukrajinu, koji će Švicarska održati od 15. do 16. juna, objavila je Švicarska vlada u ponedjeljak.

Rusija nije pozvana na samit koji će se održati u centralnoj Švicarskoj, ali vlada u saopćenju navodi da će sastanak težiti tome da “zajednički definira plan” o tome kako uključiti i Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Švicarska je u januaru pristala organizirati samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te pokušala prikupiti podršku među zemljama koje imaju bolje odnose s Moskvom nego vodećim zapadnim silama.

‘Gubitak vremena’

Moskva je odbacila samit kao “gubitak vremena”. Rusija nije pozvana, saopćile su švicarske vlasti, zato što je naznačila da ne namjerava prisustvovati. Međutim, Švicarska je, također, naglasila da Rusija mora biti dio mirovnog procesa.

Odsustvo Moskve je potaknulo njene moćne saveznike, poput Kine, da kažu kako mirovni pregovori nemaju smisla ako ne učestvuju i Rusija i Ukrajina. To je smanjilo očekivanja o bilo kakvom većem napretku na pregovorima u Švicarskoj.

Samit će raspravljati o temama od šireg međunarodnog interesa, poput potrebe za nuklearnom i prehrambenom sigurnošću, slobodi plovidbe i humanitarnim pitanjima poput ratnih zarobljenika, rekao je švicarski šef diplomatije Ignazio Cassis.

Zelenski je ranije potvrdio da je do sada 106 zemalja i organizacija odlučilo učestvovati na predstojećoj mirovnoj konferenciji o okončanju sukoba o Ukrajini, koja će biti održana u Švicarskoj.

Zelenski je u Singapuru, obraćajući se pred više od 500 učesnika azijske sigurnosne konferencije “Shangri-la Dialogue” – šefova država, ministara i drugih zvaničnika iz 50-ak zemalja, rekao da bi mirovna konferencija u Švicarskoj bila najbolji način da se okonča rat u Ukrajini, prenosi Reuters.

Švicarska će u junu biti domaćin konferencije o ukrajinskoj ”formuli mira”, koja će biti održana u ljetovalištu Burgenstock u centralnom dijelu zemlje.

Izvor: Agencije