Zašto Netanyahu ne pokazuje entuzijazam za normalizaciju odnosa sa susjedima?

Kada se govori o danu nakon rata, analitičari smatraju da je potrebno osvrnuti se na mogućnost uspostavljanja palestinske države, napominjući da se prekid vatre u Gazi ne može postići bez ozbiljne rasprave o palestinskom pitanju.

Podrška opozicije Netanyahuu u zamjenu za nastavak sporazuma o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom je ograničena, smatra jedan od analitičara (Menahem Kahana / Reuters)

Politički analitičari su se, gostujući u emisiji “Gaza: Šta slijedi”, složili oko toga da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu taj koji oblikuje politiku Tel Aviva i tvrdoglav je po pitanju sklapanja novih sporazuma o normalizaciji odnosa. Jedan od analitičara je naglasio da Saudijska Arabija ne može ponuditi normalizaciju odnosa besplatno, posebno nakon što se desio 7. oktobar.

U tom kontekstu, Ehab Jabareen, stručnjak za izraelska pitanja, kaže da se Izrael drži vizije da je normalizacija odnosa sa zemljama regije važna, ali ne po svaku cijenu. Skrenuo je pažnju na to da je Izrael pokušao umanjiti značaj palestinskog pitanja u zamjenu za put normalizacije odnosa u regiji.

Tokom gostovanja, Jabareen je istakao da “Izrael 2024. godine ne liči na Izrael 2011. godine”, kada je Netanyahu sklopio sporazum o razmjeni zarobljenika s Islamskim pokretom otpora (Hamas) kako bi vratio vojnika Gilada Shalita.

Ukazuje i da Izrael koristi pitanje normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom da uđe dublje u arapski svijet, otkrivajući da prije 7. oktobra Izrael nije želio dvodržavno rješenje i da se kretao ka dvonacionalnom rješenju paralelno s provođenjem sistematskog aparthejda.

Prema Jabareenu, populistička ili “strateška” desnica u Izraelu “ne može prihvatiti sporazume o normalizaciji odnosa u zamjenu za uspostavljanje palestinske države, jer prva nastoji doći do faze okončanja sukoba, dok druga želi kontinuitet upravljanja konfliktom”.

Također, podrška opozicije Netanyahuu u zamjenu za nastavak sporazuma o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom je ograničena, smatra stručnjak za izraelska pitanja, a ekstremističkim ministrima Itamaru Ben Gviru i Bezalelu Smotrichu i Haredima bit će plaćena odgovarajuća cijena unutar Zapadne obale, što komplicira dogovor o normalizaciji.

Jabareen smatra da Tel Aviv pokušava odgoditi ove ključne odluke do faze u kojoj će biti više stabilnosti, dodajući da Netanyahu odugovlači dok se bivši američki predsjednik Donald Trump ne vrati na vlast, jer je polagao nade u to još od prvog dana rata.

‘Nema normalizacije besplatno’

S druge strane, dr. Saleh al-Mutairi, predsjednik Centra Madar za političke i strateške studije, kaže da Saudijska Arabija ima domaće i regionalne izazove u svjetlu iranskog nuklearnog projekta, te da ne može ići u besplatnu normalizaciju odnosa bez postizanja arapskih zahtjeva.

Al-Mutairi je naglasio da je problem u Netanyahuu i njegovoj vladi koju čini ekstremna desnica, jer se nijedan izraelski ministar ne usuđuje govoriti o palestinskoj državi ili o mogućnosti njenog osnivanja, posebno nakon 7. oktobra 2023. godine.

Priznao je da je Izrael uspio, kroz Abrahamov sporazum, promijeniti jednadžbu “zemlja za mir” u “mir za mir”, napominjući da je alternativa za nepopustljivost Izraela ići na sigurnosni, trgovinski i tehnološki sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, uz dodavanje stavke koja ukazuje na mogućnost kasnijeg pridruživanja drugih zemalja.

Al-Mutairi je ovo pitanje opisao kao važno za administraciju američkog predsjednika Josepha Bidena, koja pokušava obuzdati iranski, ruski i kineski utjecaj.

Upozorio je da postoji “sveto trojstvo” u vezi sa saudijsko-američkim pregovorima, jer se govori o sigurnosnom i trgovinskom sporazumu između dvije zemlje, pored normalizacije odnosa s Izraelom, a tu je i pitanje uspostavljanja palestinske države ili davanje obećanja od kojeg se ne može odustati u tom pogledu.

Uprkos značaju sporazuma o kojima se govori, Saudijska Arabija, prema mišljenju stručnjaka za zaljevska pitanja, ima druge opcije ili manevre sa Sjedinjenim Američkim Državama, što odlaže postizanje ovih sporazuma.

Stav Washingtona

Bivši zvaničnik State Departmenta William Lawrence pohvalio je poboljšanje odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije i tekuće pregovore o normalizaciji, ali je naglasio da je Netanyahu taj koji stoji na putu tim naporima.

Lawrence je dodao da je, kada se govori o danu nakon rata, potrebno osvrnuti na palestinsku državu i mogućnost njenog uspostavljanja, napominjući da se prekid vatre u Gazi ne može postići bez ozbiljne rasprave o palestinskom pitanju.

Istakao je da se Republikanska stranka u SAD-u opredjeljuje za izraelsku desnicu, dok je Demokratska podijeljena unutar sebe i smatra kako je dovoljno reći neke lijepe riječi o palestinskom pitanju i izvršiti blagi pritisak na Izrael.

Zaključio je da Washington mora razgovarati o budućnosti Palestinaca čak i ako Izraelci ne odgovore, te iskoristiti svoj utjecaj kako bi se zaustavio proces raseljavanja i etničkog protjerivanja iz Gaze i Zapadne obale.

Izvor: Al Jazeera