Erdogan: Narušeno povjerenje u evropske vrijednosti zbog politika prema Gazi

Turski predsjednik pozvao je Evropu da joj prioritet budu ‘inkluzivne, kooperativne i pravedne politike’.

Erdogan kaže da je eskalirajuća islamofobija, ksenofobija i rasizam među najvećim problemima kontinenta [Ahmad Al-Rubaye/Reuters]

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je povodom Dana Evrope izrazio zabrinutost zbog narušavanja povjerenja u evropske vrijednosti, posebno kao rezultat politika prema ratu u Gazi, javlja Anadolija.

Erdogan je poručio da Dan Evrope ne simbolizira samo početak političkog i ekonomskog jedinstva Evrope, već i odaje počast kulminaciji važnih kolektivnih nastojanja za mir i stabilnost tokom proteklih decenija.

“Međutim, brojni izazovi kao što su ratovi, teroristički napadi, neregularne migracije i klimatske promjene, kako na globalnom nivou, tako i u našoj neposrednoj regiji, ugrožavaju poredak na evropskom kontinentu”, kazao je Erdogan.

Dodao je da su diskriminacija i zločini iz mržnje prema turskoj zajednici u Evropi sve učestaliji.

“Eskalirajuća islamofobija, ksenofobija i rasizam širom kontinenta su među najvećim problemima kako za naše ljude koji žive u Evropi tako i za imigrante”, rekao je turski predsjednik.

Mir i jedinstvo

Erdogan je istakao da su politike određenih evropskih institucija i država tokom krize u Gazi potkopala povjerenje u evropske vrijednosti.

“Dok krize, sukobi i ratovi koji pogađaju Evropu i naše zajedničko geografsko područje i dalje ostaju neriješeni, preispitivanje ovih vrijednosti će rasti”, dodao je.

Pozvao je Evropu da joj prioritet budu inkluzivne, kooperativne i pravedne politike.

“Želio bih ponoviti našu spremnost da zajedno radimo za prosperitetniju, kohezivniju i otvoreniju Evropu u kojoj naša zemlja može zauzeti mjesto koje joj pripada”, rekao je Erdogan.

Danom Evrope, koji se obilježava 9. maja, slave se mir i jedinstvo na tom kontinentu.

Izvor: Agencije