Erdogan se može održati bez obzira na pad njegove stranke na lokalnim izborima

Nedavni izbori predstavljaju rijedak ‘neuspjeh’ za Erdogana koji je na vlasti već 21 godinu.

Protivnici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana slavili su poraz koji je njegova stranka pretrpjela na nedjeljnim općinskim izborima kao da su ga zbacili (Al Jazeera)

Protivnici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana slavili su poraz koji je njegova stranka pretrpjela na nedjeljnim loklanim izborima kao da su ga zbacili, ali Erdogan ostaje na vlasti još četiri godine.

Nedavni izbori predstavljaju rijedak “neuspjeh” za Erdogana koji je na vlasti već 21 godinu. Prošlog maja ponovno je izabran sa 52 posto glasova, iako je prvi put bio primoran da ide u drugi krug.

Predsjednik je veliki dio svojih napora posvetio kampanji za lokalne izbore u nadi da će povratiti Istanbul, što na kraju nije uspio. To je navelo glasače da neuspjeh vladajuće stranke vežu za samog Erdogana.

Partija pravde i razvoja više ne kontroliše nijedan od najvećih turskih gradova, već je izgubila provincije i općine koje je u prošlosti smatrala neosvojivim utvrdama pred Republikanskom narodnom partijom.

No, Dimitar Bechev, stručnjak za političke nauke na Univerzitetu u Oxfordu, vjeruje da će se Erdogan “uspjeti prilagoditi (situaciji), kao iskusan političar”, napominjući da je “suživot s gradonačelnicima nešto što je već oprobano”.

Neki posmatrači su prerano predvidjeli njegov politički poraz kada je Partija pravde i razvoja izgubila mjesto gradonačelnika Istanbula i Ankare 2019. godine.

Sam Erdogan je u nedjelju uvečer rekao: “Sarađivat ćemo s gradonačelnicima koji su pobijedili”, pozivajući svoj politički tabor na “samokritiku”.

Igra na kartu nacionalizma

Sa 265 mjesta Partija pravde i razvoja ostaje najjači blok u Parlamentu koji ima 598 zastupnika, a njen savez s Partijom nacionalnog pokreta povećava broj mjesta u Parlamentu na 314.

Ali postoje granice potpune dominacije većine, jer blok, naprimjer, nema dovoljno ruku za izmjenu ustava.

Ahmet Insel, turski stručnjak za politička pitanja smatra da će se Erdogan trenutno fokusirati na ulogu državnika koji uspostavlja međunarodne odnose. Već se očekuje da će posjetiti Bijelu kuću 9. maja.

“On će moći kontrolisati procese do 2028. godine, ali će njegov status nakon toga biti upitan”, rekao je Bayram Balci iz Instituta političkih nauka u Parizu. “Vjerovatno će doći do promjene vlasti” u korist opozicije, dodajući da “bez Erdogana, AKP nema mnogo da ponudi”.

S druge strane, u nestabilnom regionu između Evrope i Bliskog Istoka, “mnogo toga bi se moglo dogoditi u narednim godinama u Siriji, Iraku ili Rusiji”, “čak i na unutrašnjem sigurnosnom planu”.

Insel je rekao da je Erdogan u nedjelju navečer energično poručio da “neće prihvatiti uspostavljanje terorističke države na južnoj granici” Turske.

Dodao je da Erdogan, “možda, igra na kartu nacionalnih emocija i važne bitke protiv terorizma, kojoj će se Republikanska narodna partija teško moći suprotstaviti”.

Turske ratne snage bombardovale su u ponedjeljak lokacije Kurdistanske radničke partije u sjevernom Iraku, gdje Ankara i savezničke zapadne zemlje tu stranku klasificiraju kao terorističku organizaciju, što je i Bagdad nedavno učinio.

Izvor: Agencije