Turska ograničava izvoz u Izrael do prekida rata u Gazi

Ministarstvo trgovine saopćilo je da će odluka ostati na snazi dok Izrael ne zaustavi napade i ne dopusti odgovarajuću humanitarnu pomoć u Gazu.

Protest u Turskoj zbog izraelskih napada na Gazu [File: Murad Sezer/Reuters]

Turska kaže da će nametnuti ograničenja na izvoz u Izrael dok ne dođe do prekida vatre i povećane pomoći u Pojasu Gaze nakon što je Izraelska vlada odbila dopustiti ispuštanje pomoći iz zraka iznad opkoljene i bombardirane enklave.

Tursko ministarstvo trgovine saopćilo je u utorak da više neće slati u Izrael artikle iz 54 kategorije koje obuhvataju proizvode od željeza i čelika, mlazno gorivo, građevinsku opremu, mašine, cement, granit, hemikalije, pesticide i cigle.

“Izrael nastavlja flagrantno kršiti međunarodno pravo i ignorira međunarodnu zajednicu”, stoji u saopćenju.

“Ta odluka ostat će na snazi sve dok Izrael ne proglasi prekid vatre i omogući adekvatan i nesmetan protok humanitarne pomoći u Gazu.”

Više od 33.000 ljudi ubijeno je u izraelskom šestomjesečnom ratu protiv Gaze, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima, a mnoge su zemlje izrazile bijes zbog broja mrtvih i humanitarne krize proizašle iz izraelskih napada i opsade. Izrael je pokrenuo napad na Gazu kao odgovor na napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojima je ubijeno 1.139 ljudi, prema izvještaju Al Jazeere na temelju izraelskih statistika.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz uzvratio je na izjavu Turske da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “još jednom žrtvuje ekonomske interese naroda Turske zbog podrške Hamasovim ubicama u Gazi”.

Dodao je da će Izrael preduzeti “mjere koje će naštetiti turskoj ekonomiji”, uključujući zabranu nekih turskih proizvoda, zahtijevat će od organizacija sa sjedištem u SAD-u da prestanu ulagati u Tursku i pozvat će “svoje prijatelje u Američkom kongresu” da uvedu sankcije Turskoj.

Najava ograničenja trgovine uslijedila je dan nakon što je Turska obećala odmazdu “korak po korak” protiv Izraela nakon što je Tel Aviv spriječio turske teretne vojne avione da izbace pomoć iznad Gaze.

Izrael i Turska povukli su svoje ambasadore iz glavnih gradova dvije zemlje ubrzo nakon početka rata u Gazi.

Dvije zemlje od tada su u verbalnom ratu, a Erdogan je Izrael nazvao “terorističkom državom”, naglašavajući tursku podršku dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba i osuđujući izraelsku decenijama dugu okupaciju palestinske teritorije tokom saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde.

No, Ankara nije uvela nikakve stvarne mjere protiv Izraela do utorka.

Turska vlada se suočila s domaćim kritikama zbog ekonomskih veza s Izraelom tokom rata, nešto što su mnogi vidjeli kao faktor koji je doprinio velikom porazu vladajuće partije na lokalnim izborima krajem marta.

“Nažalost, čak ni u vezi s problemom poput krize u Gazi, za koju smo učinili sve što smo mogli i platili cijenu, nismo se uspjeli odbraniti od političkih napada i uvjeriti neke ljude”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon izbora.

Izraelski vojni radio u utorak je citirao Rona Tomera, predsjednika Udruženja proizvođača Izraela, koji je rekao da gotovo 50 posto uvoza cementa, čelika i mramora u Izrael dolazi iz Turske te je dodao da je nabavka tog materijala u procesu prelaska na druga područja.

“Možda će se vlada sada probuditi i odvojiti od turske ovisnosti”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije