Sjeverna Koreja lansirala projektile prema Japanskom moru

Visoki zvaničnici Japana, SAD-a i Južne Koreje kritikovali su Sjevernu Koreju zbog ‘prijetnje miru i stabilnosti regiona i međunarodne zajednice’.

Sjevernokorejski vojnici gledaju prema Južnoj Koreji na granici dviju zemalja (Yonhap via EPA)

Sjeverna Koreja je ispalila oko deset balističkih projektila kratkog dometa, saopćila je Južnokorejska vojska.

Pjongjang je lansirao projektile prema Japanskom moru, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Naša vojska je pojačala nadzor i budnost i pomno dijeli informacije vezane uz sjevernokorejske balističke projektile s američkim i japanskim vlastima”, objavila je južnokorejska vojska, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Protest Japana

Japansko ministarstvo odbrane je saopćilo da je Sjeverna Koreja ispalila više balističkih projektila u sjeveroistočnom pravcu i kako se vjeruje da su svi pali izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, bez pričinjavanja štete na avionima ili brodovima, prenio je Kyodo.

Najmanje jedna raketa dostigla je maksimalnu visinu od gotovo 100 kilometara, navelo je Japansko ministarstvo.

Japanski premijer Fumio Kishida je rekao novinarima da je njegova vlada uložila protest Pjongjangu, osuđujući Sjevernu Koreju zbog kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje joj zabranjuju lansiranje balističkih raketa.

“Nastavit ćemo prikupljati informacije i provodimo praćenje i nadzor, dok blisko sarađujemo sa SAD-om i Južnom Korejom”, rekao je Kishida.

Napetosti na Korejskom poluotoku

Napetosti na Korejskom poluotoku ponovno su porasle posljednjih mjeseci.

Visoki zvaničnici Japana, SAD-a i Južne Koreje održali su telefonske razgovore povodom lansiranja, kritikujući Sjevernu Koreju zbog “prijetnje miru i stabilnosti regiona kao i međunarodne zajednice”.

Sjeverna Koreja je u srijedu optužena da je poslala stotine balona s otpadom i fekalijama preko granice s Južnom Korejom.

U ponedjeljak je Sjeverna Koreja izvijestila o neuspješnom pokušaju lansiranja satelita u svemir.

Sjevernoj Koreji rezolucije UN-a zabranjuju lansiranje ili čak testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa.

Izvor: Agencije