Sjeverna Koreja Južnoj poslala balone sa smećem i fekalijama

Južnokorejski aktivisti često šalju na sjever balone sa lecima koji sadrže kritičke poruke upućene Pjongjangu.

Baloni su sadržavali i toaletni papir i životinjski izmet [Yonhap via Reuters]

Sjeverna Koreja poslala je stotine balona natovarenih smećem i fekalijama preko svoje južne granice.

Vojska Južne Koreje objavila je fotografije u srijedu, a na nekim se vidi razbacano smeće oko srušenih balona, ​​dok se na jednoj fotografiji na vreći može pročitati da piše “izmet”.

Sjeverna Koreja je rekla da je ovaj potez, sa balonima koji su sadržavali i toaletni papir i životinjski izmet, odgovor na južnokorejsku propagandnu kampanju sa korištenjem balona.

“Oštro upozoravamo Sjever da smjesta prestane sa svojim nehumanim i niskim postupcima”, objavio je Generalštaba južnokorejske vojske.

“Akcije Sjevera jasno krše međunarodne zakone i ozbiljno prijete sigurnosti naših ljudi“ dodaje se.

Jedinice vojske za eksplozivna sredstva i kemijsko i biološko ratovanje raspoređeni su da pregledaju i prikupe predmete, a objavljeno je i upozorenje u kojem se stanovnici upozoravaju da se drže dalje od njih, te prijave vlastima sve što vide.

Južnokorejske vlasti su prethodno dobile upozorenje o napadu.

Odgovor na slanje ‘prljavih stvari’ Sjeveru

Kim Kang-il, zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje, izdao je u nedjelju izjavu u kojoj je upozorio da će brda smeća i prljavštine biti poslana na jug, kao odgovor na slanje “prljavih stvari” na Sjever.

Južnokorejski aktivisti, često predvođeni onima koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje, redovno šalju na sjever balone sa lecima koji sadrže kritičke poruke upućene Pjongjangu, pa čak i USB stikove sa K-pop muzičkim spotovima.

Vojska Južne Koreje objavila je fotografije u srijedu, a na nekim se vidi razbacano smeće oko srušenih balona [Handout/South Korea Presidential Office via AP]

Pjongjang je bijesan zbog propagandne kampanje, vjerojatno zbog zabrinutosti da bi priliv vanjskih informacija u strogo kontrolirano društvo mogao predstavljati prijetnju vladavini Kim Jong-una.

Prethodne južnokorejske vlade nastojale su spriječiti aktiviste u provođenju takvih kampanja, tvrdeći da one ne pomažu unaprjeđenju mira te da ugrožavaju sigurnost stanovnika u blizini granice.

Zabranu lansiranja balona uvedenu 2021. Vrhovni sud kasnije je proglasio neustavnom, rekavši da se time krši sloboda govora.

Izvor: Al Jazeera i agencije