Propao sjevernokorejski pokušaj lansiranja izviđačkog satelita

Južnokorejske i američke vlasti vjeruju da je projektil eksplodirao nakon što je letio nekoliko minuta, a štab južnokorejske vojske je naveo da je otkrio veliku količinu krhotina rakete u moru.

Sjeverna Koreja je saopćila da je njen posljednji pokušaj lansiranja novog vojnog izviđačkog satelita propao tokom leta (KCNA via Reuters)

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak pokušala lansirati novi vojni izviđački satelit, no pokušaj je propao, a potez naišao na osudu Južne Koreje, Japana i SAD-a.

Južna Koreja objavila je u utorak videosnimak za koji njena vojska tvrdi da prikazuje neuspjeli pokušaj lansiranja. Jednominutni crno-bijeli video koji je objavio Glavni štab Južnokorejske vojske prikazuje nešto nalik eksploziji na nebu, praćenoj bljeskovima. Snimka je snimljena uređajem za promatranje na južnokorejskom patrolnom brodu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja je saopćila da je njen posljednji pokušaj lansiranja novog vojnog izviđačkog satelita propao u ponedjeljak tokom leta. Početna analiza je pokazala da je uzrok novorazvijeni raketni motor na tekuće gorivo, ali se istražuju i drugi mogući uzroci, izvijestio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Pokušaj je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izdao upozorenje da će pokušati lansirati satelit do 4. juna, što bi bio njegov drugi špijunski satelit u orbiti.

Prekršene rezolucije Vijeća sigurnosti

Južnokorejske i američke vlasti vjeruju da je projektil eksplodirao nakon što je letio nekoliko minuta, a Štab Južnokorejske vojske je naveo da je otkrio veliku količinu krhotina rakete u moru samo dvije minute nakon lansiranja.

Objekt koji je ispalila Sjeverna Koreja nestao je iznad Žutog mora, rekao je novinarima generalni sekretar Japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi. Optužio je Sjevernu Koreju da je lansiranjem prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Američke Države osudile su lansiranje “koje je uključilo tehnologije koje su direktno povezane s programom balističkih projektila DNRK-a (Demokratske Narodne Republike Koreje) i dogodilo se u suprotnosti s više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su Kina, Južna Koreja i Japan završili trostrani samit u Seulu, napominje Reuters.

Izvor: Agencije