Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog izraelskog napada na kamp u Rafahu

Sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zatražio je Alžir, nakon izraelskog napada na šatorski kamp u Rafahu, u kojem su deseci civila ‘živi spaljeni’.

Deseci Palestinaca ubijeni su u izraelskom zračnom napadu na raseljenički kamp u Rafahu (Ali Jadallah / Anadolija)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će hitnu sjednicu zbog zračnog napada Izraela, u kojem je pogođen kamp za raseljene osobe u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze i u kojem je, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, ubijeno 45 ljudi.

Sjednicu je zatražio Alžir, a bit će održana u 15:30 po njujorškom vremenu, rekao je neimenovani diplomata UN-a za CNN.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je napad koji je izraelska vojska izvela u nedjelju, prenosi Tanjug.

“Ne postoji sigurno mjesto u Gazi. Ovaj užas mora prestati”, istakao je Guterres.

Civili ‘živi spaljeni’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da napad nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, kao i da će incident biti istražen.

“Uprkos našem najvećem naporu da ne nanesemo štetu civilima, došlo je, nažalost, do tragične greške”, rekao je Netanyahu.

Ranije je izraelska vojska saopćila da je napad izveden “preciznom municijom i na osnovu preciznih obavještajnih podataka”.

Novinska agencija Wafa je, pozivajući se na Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS), izvijestila da su mnoge žrtve “žive spaljene” u svojim šatorima.

Al Jazeerina agencija za provjeru činjenica Sanad kaže da su napadi bili usmjereni na kamp Brix koji se nalazi zapadno od grada Rafaha. Fotografija iz zraka snimljena 24. maja prikazuje stotine šatora u tom području, u čijoj blizini se nalazi skladište UNRWA-e.

Izvor: Al Jazeera i agencije