Pozivi SAD-u da zaustavi isporuku oružja Izraelu nakon presude ICJ-a

Sudski nalog za trenutno zaustavljanje izraelske ofenzive na Rafah najnovija je prilika za Bidena da zauzme drugačiji stav, kažu posmatrači.

Grupe za ljudska prava su u više navrata pozivale američkog predsjednika Joea Bidena da zaustavi transfer oružja Izraelu usred rata u Gazi [Leah Millis/Reuters]

Grupe za zaštitu ljudskih prava obnovile su pozive američkom predsjedniku Joeu Bidenu da zaustavi isporuku oružja Izraelu, nakon što je najviši sud Ujedinjenih naroda naredio izraelskoj vladi da odmah prekine svoju kopnenu ofanzivu u gradu Rafah na jugu Gaze i dopusti isporuku pomoći u to područje.

Sjedinjene Američke Države suočavaju se sa višemjesečnim pritiskom da zamrznu vojnu pomoć Izraelu dok broj palestinskih žrtava u Pojasu Gaze nastavlja rasti, a humanitarna kriza se produbljuje u opkoljenoj enklavi.

Sam Biden se javno suprotstavio izraelskoj ofanzivi u Rafahu, gdje se okupila većina raseljenih stanovnika Gaze, a njegova administracija je zbog zabrinutosti suspendovala jednu pošiljku oružja Izraelu.

Ipak, uprkos tome što je početkom maja rekao da će uskratiti više oružja ako zemlja krene u operaciju velikih razmjera u Rafahu, Biden je uglavnom odustao od korištenja takve poluge jer su izraelski zvaničnici odbacili upozorenja Washingtona.

‘Ogromna opasnost’

U petak je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica organizacije Democracy for the Arab World Now (DAWN), rekla da nalog Međunarodnog suda pravde (ICJ) “ne ostavlja nejasnoće o tome šta bi trebalo uslijediti nakon presude”.

“Jasno je da je u pitanju embargo na oružje Izraelu. Nastavak isporuke američkog oružja Izraelu predstavljalo bi namjerno kršenje naredbi Suda i učinilo bi našu Vladu saučesnikom u genocidu”, nastavila je.

Navodeći “ogromnu opasnost” za Palestince u Gazi, ICJ je rekao da Izrael mora “odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u Guvernoratu Rafah, koja bi palestinsku zajednicu u Gazi mogla izložiti životnim uslovima koji bi mogli dovesti do njenog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja”.

Naredba od petka ne uključuje konačnu odluku o tome da li Izrael čini genocid u Gazi, kao što tvrdi Južnoafrička Republika, koja je slučaj iznijela pred Međunarodni sud pravde.

Ipak, privremena presuda Suda “otvara mogućnost olakšanja” za ljude u Rafahu, rekla je Balkees Jarrah, pomoćnica direktora programa međunarodne pravde pri Human Rights Watchu (HRW).

“Ali samo u slučaju ako vlade koriste svoju moć, uključujući embargo na oružje i ciljane sankcije, kako bi prisilile Izrael da hitno provede mjere Suda”, dodala je Jarrah.

Posmatrači za ljudska prava također su primijetili da ta presuda postavlja temelje za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) za poduzimanje odlučnije akcije protiv Izraela.

Sjedinjene Američke Države (SAD) – jedna od pet članica Vijeća koje imaju pravo veta, više puta su štitile Izrael od djelovanja Vijeća sigurnosti od početka rata u Gazi.

Michael Schaeffer Omer-Man, direktor izraelsko-palestinskog istraživanja u DAWN-u, rekao je da bi presuda ICJ-a trebala potaknuti SAD da “podrži sve radnje Vijeća sigurnosti UN-a za provedbu naredbi suda” ili riskira “ponovno pojavljivanje pred cijelim svijetom kao garant izraelske nekažnjivosti”.

Nihad Awad, nacionalni izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose, također je pozvao Bidena da ispoštuje presudu ICJ-a “tako što će odmah prekinuti svu vojnu pomoć izraelskom genocidu”.

“Izrael očigledno pokušava da Gazu učini nenastanjivom. Mora se spriječiti da dovrši ovaj monstruozni cilj”, navodi Awad u saopćenju.

Dvostranačka podrška Izraelu

Izrael i dalje uživa široku podršku među visokim zvaničnicima Bidenove administracije, uključujući samog američkog predsjednika, kao i zastupnike obje vodeće stranke.

Ipak, sve veći broj zakonodavaca u Washingtonu zahtijeva jasnije objašnjenje o tome da li Izrael zapravo koristi američko oružje tokom njegovog rata u Gazi kršeći američko i međunarodno pravo.

U izraelskom bombardovanju Gaze ubijeno je više od 35.500 Palestinaca, većinom žena i djece, dok je njegova opsada obalne teritorije dovela do velike nestašice humanitarne pomoći i gurnula Palestince na rub gladi.

“Cijeli svijet poduzima mjere da zaustavi genocid nad Palestincima, uključujući i Međunarodni sud pravde”, napisala je američka kongresmenka Rashida Tlaib, članica Bidenove Demokratske stranke, u objavi na platformi X u petak.

“Gdje je ‘crvena linija’ predsjednika Bidena?”, dodala je.

Ranije ovog mjeseca, State Department objavio je izvještaj u kojem stoji da je “razumna procjena” da su izraelske snage upotrijebile američko oružje kršeći međunarodno humanitarno pravo u Gazi. Međutim, ministarstvo je navelo da to ne mora nužno negirati “ukupnu posvećenost” Izraela tim standardima, a u izvještaju se zaključuje da bi SAD mogao nastaviti slati oružje Izraelu.

Bidenova administracija nije odmah komentarisala naredbu Međunarodnog suda pravde koja je izdata u petak, kao ni obnovljene pozive da se zaustavi američka isporuka oružja Izraelu.

James Bays, diplomatski urednik Al Jazeere, rekao je da “odluka Suda stvara poteškoće američkoj vladi jer je u skladu s Bidenovim nedavnim stavovima”.

“Bidenova administracija je više puta rekla da granični prijelaz Rafah mora biti otvoren. Bidenova administracija je opetovano rekla da ne želi ofanzivu na Rafah”, ističe Bays.

Optužbe

“Dakle, Sud u potpunosti podržava ono što je američka administracija govorila”, nastavio je Bays, dodajući da će “biti teško za Bidenovu administraciju da kaže kako je ovo na neki način pristrasna odluka”.

Istaknuti republikanski zastupnici su u petak osudili naredbu ICJ-a, a neki su pozvali Bidena da odbije napore da se Izrael povinuje presudi.

“ICJ je zaslijepljen anti-izraelskom pristrasnošću”, napisao je Steve Scalise, drugorangirani republikanac u Predstavničkom domu, na društvenim mrežama.

“Biden se mora obavezati da će staviti veto na bilo koju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi nametnula ovu nečuvenu odluku”, dodao je.

Američki senator Lindsey Graham također se držao sličnih stavova.

“Davno je prošlo vrijeme da se suprotstavimo tim takozvanim međunarodnim pravosudnim organizacijama povezanim s UN-om. Njihova antiizraelska pristranost je ogromna,” napisao je na platformi X.

“Izrael će to ignorisati (naredbu) i trebao bi je ignorisati”, dodao je.

Graham je među nekoliko američkih zastupnika koji su pozvali Bidenovu administraciju da uvede sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda (ICC) nakon što je glavni tužilac suda ove sedmice zatražio naloge za hapšenje viših izraelskih zvaničnika zbog navodnih ratnih zločina u Gazi.

Biden je potez tužioca nazvao “nečuvenim”, dok je državni sekretar Antony Blinken sugerirao da bi administracija bila voljna da radi s članovima Kongresa na zakonodavstvu kako bi se kaznio međunarodni sud.

Izvor: Al Jazeera