Zelenski očekuje širu rusku ofanzivu na sjeveru i istoku Ukrajine

Ukrajinski predsjednik vjeruje da Rusija želi napasti Harkiv, grad koji je samo nekoliko desetaka kilometara udaljen od fronta.

Svoje domove u Harkivskoj oblasti bilo je primorano napustiti gotovo 10.000 ljudi, objavile su ranije ukrajinske vlasti (Sergey Kozlov / EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje i da se priprema za širu rusku ofanzivu na sjeveru i istoku čiji je cilj zauzeti Harkiv, regije u kojima Moskva nastavlja s napadima većih razmjera započetim 10. maja.

“Pokrenuli su operaciju koju može činiti više valova, a ovo je prvi”, rekao je Zelenski u intervvju za agenciju AFP u trenutku kad je Rusija počela sa svojim najvećim teritorijalnim osvajačkim pohodom od kraja 2022. godine.

Ipak smatra da je, iako Rusija posljednjih dana napreduje u regiji oko Harkiva, situacija za njegove vojne snage bolja nego prije sedmicu kada su ruske trupe iznenada prešle granicu, prenosi Hina.

Zelenski vjeruje da Rusija želi napasti Harkiv, grad koji je samo nekoliko desetaka kilometara udaljen od fronta. Moskva ga nije uspjela zauzeti 2022. godine, no ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da ga trenutno ne kani napasti.

Službeno je cilj ruske ofanzive, kazao je Putin, odgovoriti na napade ukrajinskih vojnih snaga na rusku teritoriju posljednjih mjeseci i stvoriti tampon zonu koja bi te udare trebala spriječiti.

Moskovske snage pokušavaju iskoristiti manjak ljudi i oružja s kojim se Ukrajina suočava nakon dvije godine rata.

Zelenski je u intervjuu AFP-u priznao da Ukrajini manjka vojnog osoblja.

“Priličan je broj brigada kojima nedostaje ljudi”, rekao je.

Šira mobilizacija i regrutacija zatvorenika

Suočen s ovakvom situacijom, Kijev je donio kontroverzni zakon koji je stupio na snagu već u subotu, a svrha mu je ubrzati vojnu mobilizaciju tako što će se životna dob za vojsku smanjiti s 27 na 25 godina. Zelenski je u petak potpisao i zakon koji dopušta regrutaciju zatvorenika u zamjenu za uvjetni otpust.

Ukrajinski predsjednik je izrazio žaljenje što posjeduje tek četvrtinu protuzračnih odbrambenih sistema objektivno potrebnih Kijevu te je dodao da mu treba i 120 do 130 borbenih aviona tipa F-16, misleći pritom na pomoć Zapada.

Rusija je u subotu izvijestila da je u Harkivskoj regiji zauzela selo Starica u blizini Vovčanska, grada od Harkiva udaljenog pedesetak kilometara, što je ruskim snagama zajamčilo “dalje napredovanje duboko u prema neprijateljskim odbrambenim položajima”.

Svoje domove u Harkivskoj oblasti bilo je primorano napustiti gotovo 10.000 ljudi, objavile su ranije ukrajinske vlasti.

“Iz ove je regije dosad ukupno evakuirano 9.907 ljudi”, rekao je subotu guverner Oleg Sinegubov, dodavši da su ukrajinske oružane snage tokom noći odbile dva pokušaja proboja odbrane.

Kazao je i da je stanje “pod kontrolom” te da “branitelji pretražuju pojedina područja”.

Moskva je od kraja 2022. uspjela ostvariti najveći teritorijalni napredak u samo sedam dana. U tom je periodu samo u Harkivskoj oblasti osvojila oko 257 kilometara kvadratnih, podaci su koje je AFP preuzeo od Američkog instituta za proučavanje rata (ISW).

Izvor: Agencije