Izvještaj: SAD šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vrijedan milijardu dolara

Paket, koji tek treba biti odobren, uključuje 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke.

U nedavno objavljenom izvještaju State Departmenta navedeno je da su izraelske snage upotrebom američkog oružja vjerovatno prekršile međunarodno pravo (Mannie Garcia / AFP)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena saopćila je Kongresu da će poslati Izraelu novi paket vojne pomoći vrijedan milijardu dolara, uprkos protivljenju SAD-a izraelskoj invaziji na Rafah i zabrinutosti zbog povećanja broja civilnih žrtava.

Paket, koji tek treba biti odobren, uključuje 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu za novinsku agenciju Associated Press.

Zahtjev za odobrenje novog paketa vojne pomoći dolazi sedmicu nakon što je Joe Biden, usred zabrinutosti zbog izraelske ofanzive na Rafah, pauzirao isporuku oružja, koja se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma.

Al Jazeerin reporter Shihab Rattansi, koji izvještava iz Washingtona, rekao je da je novi paket predstavljen kao “dugoročna obaveza opskrbe Izraela oružjem”.

“Predstavili su to kao dugoročnu obavezu koja nije nužno povezana s dešavanjima u Gazi”, rekao je.

Intenzivirani izraelski napadi

U nedavno objavljenom izvještaju State Departmenta navedeno je da su izraelske snage upotrebom američkog oružja vjerovatno prekršile međunarodno pravo.

Al Jazeerin reporter Tareq Abu Azzoum, koji izvještava iz Deir al-Balaha u centralnoj Gazi, rekao je u srijedu da je izraelska vojska intenzivirala kopnene i zračne napade na Rafah i Jabaliju na sjeveru teritorije.

“U proteklih nekoliko sati registrovano je više žrtava u centralnim područjima grada Gaze. Deset Palestinaca je ubijeno u četvrti Sabra, nakon što je klinika kojom upravlja UN bila meta napada”, rekao je.

Gotovo 450.000 ljudi je prisilno raseljeno iz Rafaha od 6. maja, objavila je u utorak Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom Istoku (UNRWA). Još 100.000 osoba evakuirano je sa sjevera zbog novih žestokih napada.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, najmanje 35.173 Palestinca su ubijena, a 79.061 ranjen u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Izvor: Al Jazeera i agencije