Haaretz: Moramo biti svjesni opasnosti Netanyahuovog ludog rata protiv Gaze

Članak u izraelskom listu Haaretz pozvao je Izraelce da budu svjesni opasnosti od ‘ludog rata’ koji premijer Benjamin Netanyahu vodi u Pojasu Gaze od oktobra 2023. godine.

Izraelski napad na Rafah natjerao je hiljade Palestinaca na ponovni bijeg kako bi izbjegli ubijanje (REUTERS/Hatem Khaled)

Članak u izraelskom listu Haaretz pozvao je Izraelce da budu svjesni opasnosti od ”ludog rata” koji premijer Benjamin Netanyahu vodi u Pojasu Gaze od oktobra 2023. godine.

Novinar Uri Misgav u svom članku poziva izraelske dužnosnike da se prestanu igrati s umovima svojih građana. “Ako je Rafah zaista ključ našeg opstanka, zašto ga nismo prije napali?”, upitao je.

Misgav je nastavio: “Ako mi (Izraelci) nismo mogli osigurati sigurnost zapadnog Negeva bez kontrole graničnog prijelaza Rafah, zašto je onda vojska čekala sve do ove sedmice da ga zauzme?”

”Ako Netanyahuovoj vladi od početka nije bilo jasno da se stanovnici pograničnog područja Gaze ne mogu vratiti svojim domovima bez uništenja četiri brigade Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Rafahu, zašto onda nije napala ovaj grad prije?”, pitao je Misgav.

Nismo mi glupi

Dodaje da izraelska vlada, stalni gosti informativnih programa na televizijskim kanalima, kao i medijski profesionalci, prezenteri i analitičari, smatraju da su svi Izraelci glupi kada im govore o tome koliko je opasan ulazak vojske u grad Rafah, na krajnjem jugu Pojasa Gaze, te o zahtjevima izraelske nacionalne sigurnosti i crvenim linijama ”od kojih je nezamislivo odustati, čak i sa stajališta umjerenih ministara”.

Misgav je opisao rat koji bjesni u Pojasu Gaze kao “užasan i zločinački”, dodajući da načelnik Generalštaba Herzl Halevy nije ništa manje kriv od Netanyahua i da je uključen u insistiranje na njegovom nastavku. Naglašava da njegova dužnost prema vojnicima i građanima Izraela nije samo da poštuje naredbe, već da lupi o sto i kaže političkom ešalonu: ”Dosta!”.

Jednostavna je istina, prema mišljenju autora članka, da je ulazak u Rafah postao hitna stvar tek nakon što se bližio dogovor s Hamasom oko razmjene zarobljenika.

Misgav kaže da je Netanyahuov cilj osujetiti svaki dogovor koji bi podrazumijevao prekid vatre, a možda i prekid rata. Svi to vide i razumiju, ali premijer nastavlja “brbljati”, dodao je.

‘Ludi Netanyahu’

Također, smatra da je “ludi Netanyahu” preokrenuo naglavačke izraelsku percepciju sigurnosti, napominjući da su prvi premijer Izraela David Ben-Gurion i njegovi nasljednici na toj poziciji postavili jednostavna načela koja se temelje na vođenju rata na neprijateljskom teritoriju, uz ostvarivanje brze pobjede i korištenje vojnih postignuća za ostvarivanje političkih ciljeva.

Autor članka smatra da Izrael ne može opterećivati ekonomiju i domaći front dugotrajnim ratom, niti ignorirati strane sile, već ih mora koristiti kako bi okončao borbe na način koji garantira njegovu sigurnost i interese.

Prema njegovim riječima, rat u Pojasu Gaze traje sedam mjeseci do sada, odnosno duže od Bitke za Staljingrad, jedne od najvažnijih velikih i odlučujućih bitaka kojima smo svjedočili u Drugom svjetskom ratu, čije je poprište bio ruski grad Staljingrad, današnji Volgograd.

Misgav dodaje da postizanje “totalne pobjede” nije cilj, te da je okončanje Hamasove vladavine nad Pojasom Gaze “nemoguće” bez plana da se ona zamijeni uz regionalnu i međunarodnu pomoć.

Izvor: Agencije