Haaretz: Potcjenjivanje, poricanje i neprikupljanje informacija razlozi su izraelskog neuspjeha 7. oktobra

List je od sadašnjih i bivših zvaničnika prenio da je vojska stala s prikupljanjem obavještajnih podataka o liderima Hamasa i obuci njegovih boraca nakon maja 2021.

Palestinci su se okupili na mjestu izraelskog napada na kuću, usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze 24. februara 2024. [Ibraheem Abu Mustafa/Reuters]

Izraelski list Haaretz je u četvrtak objavio istragu o neuspjehu izraelske obavještajne službe da predvidi napad 7. oktobra prošle godine, u čijem zaključku stoji da je to što je izraelska vojska potcjenjivala, poricala i nije prikupljala informacija o Hamasu tokom više od dvije godine dovelo do Potopa al-Aksa.

List je od sadašnjih i bivših zvaničnika prenio da je vojska stala s prikupljanjem obavještajnih podataka o liderima Hamasa i obuci njegovih boraca nakon maja 2021, kada je izdata studija koju je Izrael nazvao „Operacija Čuvar zidina“.

‘Hamasove rakete su jedina opasnost’

Ta izraelska odluka rezultat je potcjenjivanja sposobnosti pokreta Hamas i uvjerenja da je jedina opasnost koju predstavlja posjedovanje raketnog sistema koji može pogoditi lokacije unutar Izraela, navodi list.

Visoki vojni zvaničnici su za list objasnili da niko u sigurnosnom sistemu nije vjerovao u mogućnost infiltriranja Hamasovih boraca u naselja, niko nije ni pomišljao na takvav scenarij, pa su prikupljali informacije o raketnim bacačima koje pokret posjeduje.

Također, operacije praćenja bile su ograničene samo na neke komandante Hamasovih brigada – među kojima je Marwan Issa, zamjenik glavnog komandanta Brigada al-Qassam – i nije bilo praćenja obuke boraca pokreta, jer su to smatrali „gubljenjem vremena“, kako kažu zvaničnici u okupacijskoj vojsci.

Postojala je samo jedna jedinica s tri oficira, slabih sposobnosti, čija je misija bila da uđe u trag nekim Hamasovim komandantima i ništa više.

‘Hamas neće krenuti u napad’

Istraga lista potvrdila je da izraelska vojska nije uzela u obzir ni mogućnost da borci Hamasa probiju podzemni zid koji je vojska izgradila na granici Pojasa Gaze, pored perimetarske ograde.

To je ono što je utjecalo na to da izraelska vojska potcijeni Hamasove sposobnosti i vjeruje da neće biti u stanju izvršiti napad na Izrael, a shodno tome, i da ne razvije nikakav plan za slučaj da Hamas probije granicu, navodi list.

Haaretz je, također, prenio od zvaničnika da je bivši šef Vojno-obavještajne službe Aharon Haliva rekao 2021. da Izraelu preostaje samo da „oduzme Hamasu njegove raketne sposobnosti“.

„Potcjenjivanje“ se nastavio, navodi list, do posljednjih trenutaka prije napada 7. oktobra ujutro, kada je jedan izraelski vojnik obavijestio svoje rukovodstvo o postojanju „neprirodne“ aktivnosti nekog vođe Hamasa, ali je rukovodstvo reklo da ta aktivnost nije ništa drugo do „normalna obuka“.

Neuspjeh nakon što je rat počeo

List je naveo da se neuspjeh Izraelske obavještajne službe nastavio nakon što je počeo rat u Pojasu Gaze, potvrđujući da je pokret Hamas uradio suprotno od onoga što je izraelska vojska očekivala, pa većina njegovih boraca nakon početka rata nije ušla u tunele.

Dodao je da izraelska vojska nije znala za postojanje tunela na različitim dubinama, koji se ne mogu uništiti iz vazduha niti ubiti oni koji su u njima.

Haaretz je naglasio da je najveći neuspjeh Izraelske obavještajne službe nakon početka rata bila pretpostavka vojske da može ubiti Hamasove borce u tunelima, što se nije dogodilo.

Uprkos fokusu Izraela na Hamasov raketni sistem, rat je pokazao da izraelska vojska nema dovoljno informacija o njegovim raketnim sposobnostima i njegovoj prozvodnji oružja, navodi list.

Načelnik Generalštaba Izraelske vojske Herzi Halevy preuzeo je odgovornost za neuspjeh u predviđanju i suočavanju s napadom 7. oktobra, dok vojska istražuje razloge neuspjeha i očekuje se da će rezultate objaviti u narednim mjesecima.

Izvor: Agencije