Stoltenberg: Povjerenje Ukrajine u NATO narušeno zbog kašnjenja pomoći

Generalni sekretar NATO-a je predložio stvaranje fonda u vrijednosti od 100 milijardi dolara tokom pet godina za Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao saveznike da ubrzaju isporuke oružja Kijevu, ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdijevanja municijom (REUTERS/Sofiia Gatilova)

Povjerenje Ukrajine u NATO saveznike narušeno je odlaganjem pomoći toj zemlji, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg dan nakon posjete Kijevu.

Prema njegovim riječima, povjerenje Ukrajine u NATO saveznike narušeno je kašnjenjima u isporuci naoružanja, a takvi neuspjesi ukazuju na potrebu da se preispita koordinacija međunarodne vojne pomoći Kijevu, prenosi Tanjug.

”Potreban nam je čvršći institucionalni okvir za našu podršku kako bismo osigurali predvidljivost, veću odgovornost i podjelu tereta”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters.

On je podsjetio na svoju ideju o stvaranju višegodišnjeg plana koji bi jasno definirao doprinos svake članice Alijanse pomoći Ukrajini.

Dio novca

Odgovarajući na zabrinutost nekih članica NATO-a, Stoltenberg je naglasio da će taj novac biti dio onoga što su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici potrošili u Iraku i Afganistanu.

“Tamo govorimo o hiljadama milijardi, a u Ukrajini o milijardama. Ali u stvari, imamo posla sa pravim izazovom našoj sigurnosti – agresivnijom Rusijom”, rekao je.

Generalni sekretar NATO-a je početkom aprila predložio stvaranje fonda savezničkih doprinosa u vrijednosti od 100 milijardi dolara tokom pet godina za Ukrajinu kao dio paketa koji će potpisati lideri država članica Alijanse na samitu u Washingtonu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom posjete Stoltenberga ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuke oružja Kijevu, ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdijevanja municijom.

On je također istakao potrebu za zalihama sofisticiranih sistema za lansiranje protuzračne odbrane Patriot koji Kijev želi da dobije od svojih saveznika da se suprotstavi ruskim dalekosežnim raketama i dronovima.

”Ruska vojska pokušava da iskoristi situaciju dok čekamo zalihe od naših saveznika i zato brza isporuka znači stabilizacija fronta. Rusija se sprema za ofanzivne akcije”, ocijenio je Zelenski.

Izvor: Agencije