Posmatrači UN-a tvrde da je sjevernokorejski projektil pogodio ukrajinski Harkiv

Stručno tijelo Ujedinjenih naroda saopćilo je Vijeću sigurnosti UN-a da otkriće oružja ukazuje na kršenje međunarodnih sankcija nametnutih Pjongjangu.

Dijelovi projektila otkriveni u Harkivu za koje ukrajinske vlasti vjeruju da su napravljeni u Sjevernoj Koreji [Vyacheslav Madiyevskyy/Reuters]

Krhotine projektila koje su pale na ukrajinski grad Harkiv 2. januara dio su sjevernokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su posmatrači sankcija Ujedinjenih naroda odboru Vijeća sigurnosti UN-a u izvještaju u koji je u ponedjeljak imala uvid novinska agencija Reuters.

U izvještaju na 32 stranice posmatrači UN-a zaključili su da “krhotine izvađene iz projektila koji je pao u ukrajinski Harkiv u tom periodu, potječu od rakete serije Hwasong-11 iz DNRK” čime je, kako se dodaje, prekršen embargo na oružje Sjevernoj Koreji.

Zvanično poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog svojih balističkih projektila i nuklearnog programa od 2006. godine, a te su mjere pooštrene posljednjih godina.

Troje UN-ovih posmatrača otputovalo je u Ukrajinu ranije ovog mjeseca kako bi ispitali ostatke rakete i nisu pronašli dokaze da je projektil proizvela Rusija. Nisu mogli “samostalno identificirati odakle je projektil lansiran, niti ko ga je lansirao”.

“Informacije o putanji, koje su dostavile ukrajinske vlasti, pokazuju da je lansiran unutar teritorija Ruske Federacije”, napisali su u izvještaju od 25. aprila, upućenom Odboru za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti UN-a.

Optužbe

“Takva lokacija, da je projektil bio pod kontrolom ruskih snaga, vjerovatno bi ukazivala na nabavku državljanina Ruske Federacije”, naveli su posmatrači, dodajući da bi to “predstavljalo kršenje embarga na oružje Sjevernoj Koreji”.

Ruska i sjevernokorejska misija pri UN-u u New Yorku nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar o spomenutom izvještaju.

Sjedinjene Američke Države i drugi optužili su Sjevernu Koreju da je predala oružje Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, koja je izvršila invaziju u februaru 2022. Moskva i Pjongjang su odbacili optužbe, ali su se prošle godine obavezali da će produbiti vojne veze.

Na sastanku Vijeća sigurnosti u februaru SAD je optužio Rusiju za lansiranje balističkih projektila, koje je isporučila DNRK protiv Ukrajine u najmanje devet navrata.

Posmatrači UN-a rekli su da je Pjongjang prvi put javno testirao balističke rakete serije Hwasong-11 2019. godine.

Prošlog mjeseca Rusija je stavila veto na godišnje obnavljanje nadzora sankcija UN-a, poznatog kao Panel eksperata, koji je pratio provedbu međunarodnih sankcija Sjeverne Koreje 15 godina. Mandat sadašnjeg panela eksperata istječe u utorak.

Unutar nekoliko dana nakon napada 2. januara Ured tužitelja regije Harkiv izložio je medijima fragmente projektila, rekavši da se razlikuje od ruskih modela i da bi “to mogao biti projektil koji je isporučila Sjeverna Koreja”.

Izvor: Agencije