Russell Bentley: Proruski borac iz SAD-a umro nakon ‘otmice’ u Donjecku

Rusi pozivaju na ‘osvetu’ nakon što je 64-godišnji američko-ruski državljanin, koji se borio protiv Ukrajine, preminuo.

Russell Bentley, američki i ruski državljanin koji se borio na strani proruskih separatista u Ukrajini, nestao je u Donjecku 8. aprila 2024. [Al Jazeera]

Američki borac Russell Bentley koji se borio na strani proruskih separatista u Ukrajini ubijen je u okupiranom Donjecku, potvrdila je Al Jazeera.

Početkom ovog mjeseca ruske su vlasti objavile da je 64-godišnji državljanin Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nestao.

Margarita Simonjan, glavna urednica informativnog kanala Russia Today i bliska osoba od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavila je 19. aprila na društvenoj mreži X da je Bentley, poznat kao Texas, poginuo u Donjecku boreći se “za naš narod”.

U međuvremenu, bataljon Vostok, čiji je Bentley bio pripadnik, prenio je na Telegramu objavu koju je proslijedio zamjenik načelnika Ruske garde u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck, Aleksander Hodakovski, rekavši da se treba obračunati s “onima koji su ubili Russella Bentleya” i „primjereno ih kazniti“.

Nova digitalna platforma Al Jazeera 360 dokumentirala je Bentleyjevu priču u filmu koji će uskoro biti emitiran, Dnevnik jednog borca, prateći njegovo putovanje, transformacije i razloge zašto se odlučio boriti uz ruske snage.

Bentley je svojim kolegama separatističkim borcima bio poznat kao Texas.

Evo šta sve trebate znati o misterioznom slučaju Russella Bentleya:

Ko je bio Russell Bentley?

Bentley je odrastao u Texasu na jugozapadu SAD-a u bogatoj porodica koja je bila i religiozna i konzervativna.

Samoproglašeni komunist, pridružio se ruskim snagama u borbi u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas 2014.

Od decembra 2014. živio je u Petrovskom u Donjecku sa suprugom Ljudmilom, koja je porijeklom iz istočne ukrajinske regije.

Navodno je 2021. godine dobio rusko državljanstvo, a prošle je godine počeo raditi kao dopisnik prokremaljske ruske novinske agencije Sputnik.

Bentley je sebe opisao kao “pjesnika” i rekao da SAD-om danas “upravlja grupa originalnih fašista i oligarhijskih kompanija, neprijatelja Rusije i čovječanstva u cjelini”.

Rekao je da je svoj život posvetio borbi protiv njih, posebno nakon američke invazije na Afganistan i Irak. Govorio je da su predstavljeni razlozi za invazije na te zemlje zapravo lažni.

Al Jazeerin Awad Joumaa, koji je režirao nadolazeći dokumentarac, rekao je: “Film prati buran život Teksasa, od njegovog rođenja i odrastanja u američkom Teksasu konzervativne i religiozne bogate porodice, do razvoja kroz koji je zemlja prošla, poput Vijetnamskog rata i atentata na Johna F. Kennedyja. Zatim, njegovu borbu s američkom vojskom, a potom i petogodišnju robiju zbog trgovine drogom. Konačno, istražuje njegov dolazak u Rusiju krajem 2014. kako bi se borio protiv onoga što je on nazvao ‘Pravim zlom i nacistima 21. stoljeća’.”

Rusija često ocrnjuje Ukrajinu kao zemlju koja je domaćin nacističkim elementima, što je optužba koju Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacuju.

Šta se dogodilo onog dana kad je nestao?

Ljudmila Bentley je rekla da je njen suprug nestao 8. aprila.

Rekla je za Al Jazeeru da su ona i njen suprug stigli u općinsku zgradu Petrovski u regiji Donjeck, koju kontroliraju ruske snage, oko 15:30. Po dolasku čuli su izvještaje o žrtvama granatiranja, što je borca navelo da volontira i pomogne žrtvama.

Odlučila ga je pričekati u zgradi.

Međutim, kada se nije vratio oko 16:15, zabrinula se.

Svjedoci su je kasnije obavijestili da je oteta osoba koja nije tečno govorila ruski i nije imala lične isprave. Osoba je navodno imala povez preko očiju i vezana prije odvođenja iz njoj nepoznatih razloga.

Ljudmila Bentley rekla je da su njezinog supruga oteli ruski vojnici koji su pripadali tenkovskom bataljonu [Ustupila Al Jazeera 360]

Ljudmila je rekla da je pored njihovog auta ležao telefon njenog supruga koji je bio razbijen, kao i njegov šešir i naočale.

Budući da nije mogla pronaći ključeve automobila, odlučila se vratiti sljedećeg jutra. Međutim, svjedoci su joj rekli da su dvije osobe u vojnim uniformama uzele automobil prije njenog dolaska.

Bentleyjeva pronađena torba sadržavala je njegov ruski pasoš, vojnu iskaznicu, vozačku dozvolu, lične bankovne kartice, vatreno oružje i saobraćajnu dozvolu.

Ljudmila je u poruci na Telegram kanalu zahtijevala njegovo oslobađanje, navodeći da su ga “oteli” ruski vojnici koji su pripadali tenkovskom bataljonu.

Rekla je da je kontaktirala policiju, koja je otvorila krivični predmet koji je prebačen na “vojno istražnu komisiju”.

Predala je suprugov telefon nakon što je popravljen, ali je rekla da se od tada nije čula s policijom.

Šta je stoji iza ovog slučaja, dok ruski rat bjesni u Ukrajini?

Prema Astra Telegram kanalu, koji vode nezavisni novinari i fokusiran je na razvoj događaja u i oko Rusije, Bentley je nestao dok je snimao posljedice ukrajinskog napada na vojnu jedinicu.

Aleksander Korobko, Bentleyjev prijatelj i producent u Al Jazeerinom snimateljskom timu, rekao je u objavi na Facebooku 12. aprila da su, prema svjedocima, Bentleyja oteli kamuflirani ljudi. Sugerirao je da su ga vjerovatno zamijenili za špijuna i odveli vojnim istražiteljima.

Korobko je rekao da je bio u kontaktu s Bentleyjem nekoliko dana prije njegove otmice kako bi snimio još scena s njim i njegovom suprugom.

Rekao je da Bentleyjeva smrt naglašava izazove provođenja reda i zakona u regiji Donjeck, gdje je otet, jer je to “jedna od sivih zona” kojoj nedostaje posebna kontrola.

Rekao je da on i svi koji poznaju Bentleya cijene “njegov humanitarni rad i, što je najvažnije, njegov vojni rad”, opisujući ga kao “izvanrednu ličnost”.

I ruski i ukrajinski vojnici optuženi su za ratne zločine tokom cijelog sukoba, koji traje od 24. februara 2022. Ubijene su hiljade civila, uključujući djecu, kao i hiljade vojnika s obje strane. Dijelovi Ukrajine također su uništeni.

Čini se da dužnosnici iz Rusije, SAD-a i Ukrajine nisu službeno reagirali na slučaj Bentley.

Izvor: Al Jazeera