Napad ukrajinskih dronova na tri ruske regije

Rafinerija koja je pogođena prerađuje oko 5,8 posto od ukupno prerađene nafte u Rusiji.

Ukrajinske snage često dronovima napadaju mete na tlu Rusije (REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Ukrajinske oružane snage izvele su u ranim jutarnjim satima napade dronovima na tri ruske regije, saopštili su ruski zvaničnici.

Ruski mediji su prenijeli da je nakon napada došlo do požara u rafineriji motornog ulja u Rjazanskoj oblasti, prenosi Tanjug.

Ruski Telegram kanal Baza, koji je blizak ruskim sigurnosnim službama, potvrdio je da je napad ukrajinskih dronova izazvao požar na rafineriji nafte u Rjazanu.

Napadi i na Kursku i Voronešku oblast

Ova rafinerija, koja je u vlasništvu korporacije Rosnjeft, prerađuje oko 5,8 posto od ukupno prerađene nafte u Rusiji i bila je česta meta ukrajinskih zračnih napada, navodi Reuters.

Pavel Malkov, guverner Rjazanske oblasti koja na sjeverozapadu graniči sa Moskovskom, rekao je da nema povrijeđenih u napadima dronovima.

Guverneri Kurske i Voroneške oblasti na jugozapadu Rusije, blizu granice sa Ukrajinom, također su prijavili ukrajinske napade dronovima na njihove teritorije, navodeći da nema ni štete ni povređenih.

Ukrajinske snage posljednjih mjeseci često dronovima napadaju mete na tlu Rusije, dok Kijev kaže da situacija na prvoj liniji gdje se vode žestoke borbe ne ide u prilog Ukrajini, zbog nedostatka municije koju očekuje od zapadnih saveznika.

Izvor: Agencije