Borrell: Zapadni Balkan ima historijsku priliku da svoju budućnost veže za EU

Prije 20 godina evropska porodica je prihvatila deset novih država članica, a sada se pokušava proširiti dalje na regiju.

Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju historijsku priliku da svoju budućnost čvrsto vežu za EU, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell (EPA-EFE/Ronald Wittek)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je danas, povodom 20 godina od najvećeg proširenja EU-a, da rad na ponovnom ujedinjenju Evrope nije završen i poručio da Zapadni Balkan ima historijsku priliku da svoju budućnost čvrsto veže za Evropsku uniju, prenosi Tanjug.

“Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju historijsku priliku da svoju budućnost čvrsto vežu za EU”, rekao je Borrell u saopćenju za medije.

“Proširenje EU-a je transformativna politika koja unapređuje sigurnost, pravdu i demokratiju uz podizanje životnog standarda Evropljana”, dodao je.

Evropski diplomata je rekao da EU i zemlje kandidati sarađuju u oblastima sigurnosti i odbrane kako bi se zajedno bolje suočili sa višestrukim geopolitičkim izazovima. Borrell je naveo da se od budućih država članica traži da ojačaju svoje demokratske institucije i podržavaju ljudska prava i osnovne slobode, dok EU radi na svojoj reformi i priprema se danas za “Uniju sutrašnjice”.

Podvukao je da se ne teži samo većoj EU već i snažnijoj, “sposobnoj da očuva i projektuje naše zajedničke vrijednosti širom svijeta”.

“Zemlje kandidati i EU imaju historijsku priliku da izgrade veću, dublju i jaču Evropsku uniju”, poručio je Borrell.

Hrabar korak

Podsjetivši da je prije 20 godina “evropska porodica prihvatila deset novih država članica”, Borrell je naveo da je to bio hrabar korak koji je dodatno ujedinio Evropu, nakon višedecenijskih podjela poslije Drugog svjetskog rata.

To je, podsjetio je, bio najveći val proširenja EU-a i “ponovno ujedinjenje kontinenta koji teži slobodi svih ljudi, miru, stabilnosti i prosperitetu”.

“Ipak, naš rad na ponovnom ujedinjenju kontinenta nije završen. Znali smo to prije 2022, a znamo još više danas, sa ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.

“Proteklih godina milioni Evropljana pokazali su svoju volju i nadu da se pridruže projektu EU-a”, naveo je Borrell.

Izvor: Agencije