Tadžikistan odbacio rusku tvrdnju da Ukrajina regrutira njegove građane

Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je da ukrajinska ambasada u Tadžikistanu regrutira borce.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) i ministar odbrane Sergej Šojgu (lijevo) razgovaraju nakon ceremonije polaganja vijenaca na grob vojnika u Aleksandrovskoj bašti na Dan branioca otadžbine, u Moskvi 23. februara. 23. februar se u Rusiji, Bjelorusiji, Kirgistanu i Tadžikistanu obilježava kao Dan branioca otadžbine (Alexander Kazakov/EPA-EFE)

Ministarstvo vanjskih poslova Tadžikistana odbacilo je tvrdnju visokog ruskog zvaničnika da ukrajinska ambasada u glavnom gradu Dušanbeu regrutira plaćenike da se bore protiv Rusije.

“Napominjemo da nema osnova za ovu tvrdnju ruskog zvaničnika”, prenijele su ruske novinske agencije riječi glasnogovornika tadžikistanskog ministarstva vanjskih poslova Šohina Samadija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je u srijedu bez pružanja dokaza da “ukrajinske specijalne službe” stoje iza prošlomjesečnog napada na koncertnu dvoranu blizu Moskve i da ukrajinska ambasada u Tadžikistanu regrutira borce, izvještavaju državni mediji.

Ukrajina je poricala da ima ikakve veze s napadom na koncertu u Moskvi u kojem je ubijeno najmanje 144 ljudi, a Sjedinjene Američke Države su potvrdile da odgovornost za napad isključivo nosi ISIL.

Nova hapšenja

Ruski istražitelji kažu da su akciju izvela četiri napadača koristeći se kalašnjikovima. Pucnjava je počela nešto prije nego što je rock grupa “Piknik” trebala izaći pred 6.200 gledatelja.

Pripadnici Državnog komiteta za nacionalnu sigurnost Tadžikistana uhapsili su 15 osoba osumnjičenih za pripremanje napada tokom svečanih događaja u glavnom gradu te centralnoazijske države Dušanbeu i obližnjem Vahdatu, objavili su ranije lokalni mediji, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS i Reuters.

U izvještajima se navodi kako nije poznato da li je 15 privedenih u vezi sa osumnjičenima za napad u moskovskom Crocus City Hallu, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije