Xi Jingping: Kina i SAD treba da budu partneri, a ne rivali

Xi je na sastanku s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Pekingu rekao da je Kina sretna što vidi samopouzdane, otvorene, prosperitetne i uspješne Sjedinjene Američke Države.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u petak da Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) treba da budu partneri, a ne rivali (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u petak da Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) treba da budu partneri, a ne rivali, javljaju državni mediji, prenosi Anadolija.

Xi je na sastanku s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Pekingu rekao da je Kina sretna što vidi samopouzdane, otvorene, prosperitetne i uspješne Sjedinjene Američke Države i da se nada da Washington također može gledati na razvoj Kine u pozitivnom svjetlu, javila je agencija Xinhua.

“Ovo je fundamentalno pitanje koje se mora riješiti, baš kao i prvo dugme na košulji koje se mora popraviti, kako bi se odnos Kine i SAD-a zaista stabilizovao, poboljšao i krenuo naprijed”, rekao je Xi.

Dodao je da dvije zemlje ne treba da budu rivali, već da pomažu jedna drugoj da uspiju.

Druga posjeta Kini u manje od godinu dana

“Predložio sam da međusobno poštovanje, miroljubivi suživot i saradnja od koje svi dobijaju budu tri sveobuhvatna principa”, rekao je Xi, dodajući da je mnogo puta rekao da je planeta dovoljno velika da prihvati razvoj i prosperitet obje zemlje.

Dodao je da još uvijek postoje pitanja koja treba riješiti i koja zahtijevaju dalje napore.

Nakon što je u srijedu stigao u trodnevnu posjetu Kini, Blinken se sastao sa svojim kolegom Wang Yijem i drugim zvaničnicima. Ovo je njegova druga posjeta Kini u manje od godinu dana.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping sastali su se u San Francisku u novembru prošle godine na samitu koji je otvorio put za obnavljanje komunikacije između vojske i odbrambenih institucija kako bi se izbjegle pogrešne procjene bilo koje strane i spriječio sukob.

Izvor: Agencije