Zašto Željezna kupola nije otkrila Hezbollahov dron i projektile poslane na izraelsko selo Arab al-Aramshe

Vojni stručnjak objašnjava neuspjeh Izraela da otkrije bespilotne letjelice i projektile korištene u napadu na Arab al-Aramshu.

U napadu je ranjeno 14 vojnika, uključujući njih šest u teškom stanju, a izveden je dronovima i protivtenkovskim projektilima, navodi izraelska vojska (Avi Ohayon/Reuters)

Vojni stručnjak pukovnik Muhammad Abbas rekao je da je neuspjeh Izraela da otkrije bespilotne letjelice i projektile korištene u napadu na Arab al-Aramshu rezultat njihovog niskog leta i brzine raketa u pogađanju cilja.

U napadu je ranjeno 14 vojnika, uključujući njih šest u teškom stanju, a izveden je dronovima i protivtenkovskim projektilima, navodi izraelska vojska.

Abbas je tokom intervjua za Al Jazeeru objasnio da je korištenje ove vrste malih jurišnih dronova s ​​projektilima Burkan, koji do cilja stižu za nekoliko sekundi, dovelo do deaktivacije Željezne kupole.

Dodao je da napad “potvrđuje preciznost izviđanja (libanskog) otpora”, naglašavajući da je odgađanje izvještavanja o operaciji i razmjerima gubitaka posljedica pokušaja izraelske vojske da umanji frustracije njenih vojnika i doseljenika.

Veliki gubici

Vojni stručnjak je operaciju opisao kao kvalitativnu jer je precizno pogodila ciljeve i dovela do velikih gubitaka, a nije isključio da će oni (gubici) biti i veći od spomenutih u saopćenju izraelske vojske.

U vezi sa razlozima uspjeha operacije, Abbas je rekao da su svi izraelski centri za praćenje i kontrolu duž libanske granice gađani od sedmog oktobra prošle godine.

Istakao je da je otpor u Libanu gađao mnoge osjetljive izraelske vojne centre, uključujući bazu Meron, koja uključuje dio Željezne kupole, napominjući da libanski otpor i dalje koristi za sada samo poznato oružje, poput projektila Falaq i Burkan i jurišnih dronova.

Ti napadi su, prema mišljenju vojnog eksperta, “odvukli pažnju neprijatelja od libanskih boraca otpora koji su djelovali na granici”, napominjući da je Izrael ove tornjeve zamijenio satelitima, ali nije bio u mogućnosti da proprati sva kretanja libanskog otpora.

Abbas nije isključio izraelski napad na Liban, posebno u svjetlu kontinuiranog zaoštravanja desnice, ali je rekao da će konačnu odluku o takvom napadu donijeti Sjedinjene Američke Države, shodno tome žele li širenje rata ili ne.

Izvor: Al Jazeera