Nagrada World Press Photo za fotografiju Palestinke koja drži tijelo djevojčice

Pobjednička fotografija, koja je objavljena u novembru, prikazuje 36-godišnju Inas Abu Maamar kako jeca, držeći u naručju tijelo nećakinje Saly prekriveno čaršafom u bolničkoj mrtvačnici.

Fotografija je snimljena 17. oktobra 2023. godine u bolnici Nasser u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze (Mohammed Salem / Reuters)

Fotograf Reutersa Mohammed Salem osvojio je prestižnu godišnju nagradu World Press Photo 2024. za fotografiju Palestinke koja drži u naručju tijelo svoje petogodišnje nećake u mrtvačnici u bolnici u Pojasu Gaze, saopćila je Fondacija za dodjelu te nagrade.

Fotografija je snimljena 17. oktobra 2023. godine u bolnici Nasser u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze gdje su porodice tražile svoje najbliže koji su ubijeni tokom izraelskog bombardovanja, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Pobjednička fotografija, koja je objavljena u novembru, prikazuje 36-godišnju Inas Abu Maamar kako jeca, držeći u naručju tijelo nećakinje Saly prekriveno čaršafom u bolničkoj mrtvačnici.

Žiri je saopćio da Salemova pobjednička fotografija “nudi istovremeno doslovan i metaforički uvid u nezamislivi gubitak”.

Salem radi za Reuters od 2003. godine, a nagradu World Press Photo osvojio je i 2010. godine.

‘Duboko dirljiva’

Salemova supruga se porodila nekoliko dana prije nego je snimio pobjedničku fotografiju koja je “duboko dirljiva”, rekla je članica žirija Fiona Shields koja je šefica fotografije u Guardianu.

Fotografkinja Lee-Ann Olwage iz Južne Afrike osvojila je nagradu u kategoriji priča godine sa fotografijama koje dokumentuju slučaj demencije na Madagaskaru.

U kategoriji dugoročnih projekata pobijedio je Alejandro Cegarra iz Venecuele za seriju fotografija “Dva zida” za New York Times.

Ukrajinska fotografkinja Julija Kočetova pobijedila je u kategoriji otvorenog formata sa projektom “Rat je lični”, u kojem je dokumentovala podatke o ratu pomoću fotografija, poezije, audiozapisa i muzike.

Žiri je odabrao pobjedničke fotografije među 61.062 prijave 3.851 fotografa iz 130 zemalja.

Fondacija nagrade World Press Photo saopćila je, objavljujući godišnje nagrade, da je važno prepoznati opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju o sukobima. Fondacija je navela da je ubijeno 99 novinara i zaposlenih u medijima koji su izvještavali o ratu u Pojasu Gaze, koji je počeo 7. oktobra prošle godine.

Izvor: Agencije