Izrael odobrava plan od pet milijardi dolara za razvoj naselja u okolini Gaze

U naseljima koja graniče s Pojasom Gaze živi više od 60.000 stanovnika, a taj broj raste i na više od 200.000 ako se uzmu u obzir neki obližnji gradovi i naselja.

Izraelska vlada je odobrila plan od pet milijardi dolara za obnovu i jačanje stambenih zajednica u blizini Gaze (Reuters)

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je Vlada u srijedu odobrila petogodišnji plan vrijedan 19 milijardi šekela (pet milijardi dolara/oko 4,5 milijardi eura) za obnovu i jačanje stambenih zajednica u blizini granice s Pojasom Gaze nakon operacije Potop Al-Aksa 7. oktobra.

Netanyahu je izjavio da će Izrael uložiti iznos u oblast stanovanja, infrastrukture, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i još mnogo toga.

Hamas nas je želio iskorijeniti, ali mi ćemo iskorijeniti njih i pustiti svoje korijenje”, dodao je u izjavi.

Njegov ured je saopćio da će lokalne zajednice sarađivati s vladinim ministarstvima, poslovnim sektorom i dobrotovornim organizacijama kako bi područje učinili “živim, prosperitetnim i privlačnim”.

U okolini Pojasa Gaze je gotovo 50 doseljeničkih naselja, a često su spominjana nakon operacije Potop Al-Aksa, koju je pokrenuo palestinski otpor, predvođen Brigadama Al-Qassam, vojnim krilom Hamasa.

75 posto povrća koje se konzumira u Izraelu dolazi iz okoline Pojasa Gaze (Reuters)

Neispunjena obećanja

U naseljima koja graniče s Pojasom Gaze živi više od 60.000 stanovnika, a taj broj raste i na više od 200.000 ako se uzmu u obzir neki obližnji gradovi i naselja.

Osim što predstavljaju prvu liniju odbrane Izraela protiv Pojasa Gaze, ova naselja su i glavni dobavljač poljoprivrednih dobara i stoke na izraelska tržišta.

Podaci izraelskog sindikata poljoprivrednika ukazuju na značaj područja u okolini Pojasa Gaze za sigurnost opskrbe izraelskog tržišta poljoprivrednim proizvodima.

Prema podacima sindikata, 75 posto povrća koje se konzumira u Izraelu dolazi iz Pojasa Gaze, kao i 20 posto voća i 6,5 posto mlijeka.

Područje koje okružuje Pojas Gaze poznato je kao “izraelski povrtnjak”, na kojem se nalaze farme peradi i stoke kao i ribogojilišta.

Stanovnici doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze žale se zbog neispunjenih obećanja izraelskih vlada koje su dolazile jedna za drugom.

Izvor: Al Jazeera