Video: Izraelski vojnici ubili dva nenaoružana Palestinca u Gazi

Grupa za zaštitu ljudskih prava osudila ‘gnusni ratni zločin’ i navodi kako se čini da Izrael ‘ubija Palestince iz hira’.

Izraelski vojnici su iz neposredne blizine u Gazi upucali i ubili dvojicu nenaoružanih Palestinaca, a njihova tijela su vojnim buldožerom zakopali u pijesak i smeće, pokazao je ekskluzivni snimak koji je dobila Al Jazeera.

Muškarci su više puta mahali nečim što je izgledalo kao bijela tkanina, u znak predaje i da pokažu da ne predstavljaju prijetnju.

 

Bili su u blizini kružnog toka Nabulsi, jugozapadno od grada Gaze, i pokušavali se vratiti svojim domovima na sjeveru Pojasa ulicom Al-Rashid, jedinim mogućim putem, javio je reporter Al Jazeere. Tu su naišli na izraelske vojnike.

Objavljivanje videa dolazi nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi i usred sve jačih poziva Izraelu da zaustavi svoj gotovo šestomjesečni napad na opkoljenu enklavu u kojem su ubijeni deseci hiljada Palestinaca i koji je izazvao glad.

Na snimku se vidi kako jedan muškarac prilazi vojnicima, držeći bijelu tkaninu, dok se drugi okrenuo, ali sve vrijeme držeći podignut komad bijele tkanine.

Također se vidi kako oklopno vozilo progoni muškarca koji se okrenuo. Zatim vojnici otvaraju vatru na njega nakon čega se vidi kako se ruši na pijesak.

Snimak pokazuje i da su buldožerom pokopali dva dijela, uključujući i tijelo onog prvog čovjeka koji je krenuo prema vojnicima.

Izraelska vojska rekla je u četvrtak za Al Jazeeru da je “potrebno provesti temeljitu i profesionalnu istragu kako bi se procijenili detalji incidenta”, dodajući da je svoj izvještaj proslijedila “relevantnim profesionalnim tijelima na pregled”.

Hamas je osudio ubistva, rekavši da su ona “dodatni dokaz razmjera fašizma i kriminala koji upravljaju cionističkim ponašanjem, u kontekstu brutalnog rata istrebljenja protiv našeg naroda u Pojasu Gaze”.

Također je pozvao Međunarodni krivični sud da poduzme “nužne mjere” kako bi Izrael odgovarao za “zločine koje čine protiv djece i bespomoćnih civila”.

Palestinska oružana grupa kaže da svaki sporazum o prekidu vatre mora uključivati pravo Palestinaca da se vrate svojim domovima na siguran način, a da na njih ne pucaju izraelske trupe.

‘Gnusni ratni zločin’

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), grupa za borbu za građanska prava sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvala je na istragu Ujedinjenih naroda o “gnusnom ratnom zločinu” i rekla da se čini da Izrael “ubija Palestince iz hira” i zatim se odnosi prema tijelima svojih žrtava “kao prema smeću”.

“Ovaj genocid se mora zaustaviti, a ne opravdavati ili podržavati oružjem [i] retorikom”, naveo je CAIR.

Profesor Richard Falk, bivši posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Palestini, rekao je da su ova ubistva “živopisna potvrda izraelskih zločina koji se stalno odvijaju”.

Također su istaknuli “nedvosmislen karakter izraelskih zločina koji se provode svakodnevno”, rekao je Falk za Al Jazeeru.

“Oči i uši svijeta napadnute su u stvarnom vremenu ovim oblikom genocidnog ponašanja”, rekao je Falk, opisujući izostanak osude zapadnih naroda kao “sramotan trenutak”.

Vijeće sigurnosti UN-a ove je sedmice usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanje zarobljenika koji se drže u Gazi.

Falk je rekao da Izraelu nije stalo do poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i da odbija promijeniti svoje ponašanje u Gazi uprkos nedavnoj rezoluciji.

Najmanje 32.490 Palestinaca je ubijeno, a 74.889 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze.

Izvor: Al Jazeera