Britanska doktorica o ljudskoj tragediji: ‘Gaza nije pogodna za život’

Među svjedocima ove tragedije, koja je bez presedana u regionu, je Pearson Gaskell, anesteziologinja, koja je prije dolaska u Veliku Britaniju više od dvije sedmice radila unutar opkoljenog Pojasa.

Britanska doktorica Pearson Gaskell ističe kako ju je najviše šokirao osjećaj straha i panike kod djece (Snimak zaslona/Al Jazeera)

Ljudska tragedija se nastavlja u Pojasu Gaze kao rezultat rata koji je Izrael pokrenuo protiv Palestinaca 7. oktobra 2023. godine i svakodnevno se usložnjava, a da glas onih koji pate ne dopire do svijeta, osim onoga što zabilježe kamere, mediji i očevici.

Među svjedocima ove tragedije, koja je bez presedana u regionu, je Pearson Gaskell, anesteziologinja, koja je prije dolaska u Veliku Britaniju više od dvije sedmice radila unutar opkoljenog Pojasa.

Gaskell je ušla u Gazu s timom Doktora bez granica i pridružila se zdravstvenom osoblju u gradu Rafahu (na jugu Pojasa) u periodu između 4. i 21. februara, kako bi pružala medicinske usluge ograničenih mogućnosti na području u kojem se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih ljudi.

Dječja vriska nakon bombardovanja

U razgovoru za Anadoliju, doktorica je ispričala detalje onoga čemu je svjedočila u Pojasu Gaze, o ljudskoj tragediji koja je zahvatila sve sfere svakodnevnog života tih ljudi.

Kaže da je odlučila otići u Pojas Gaze da liječi ljude, makar i u manjoj mjeri, nakon snimaka ubijanja, invaliditeta i ranjavanja koje je mogla vidjeti na elektronskim medijima.

Dodala je da je bila shrvana i tužna kada je ušla u Pojas Gaze, posebno jer su detonacije bombardovanja danonoćno i neprekidno odjekivale, koje je pratila vriska djece, posebno.

Što se tiče preovlađujuće atmosfere u Rafahu nakon njenog ulaska u nju, objasnila je da je svaki civilni ili zdravstveni radnik kojeg je srela pričao o strahu, gubitku članova porodice ili prijatelja, kazivao mnogo bolnih i tragičnih priča.

Ističe kako ju je najviše šokirao osjećaj straha i panike kod djece.

“Kada sam napuštala Pojas Gaze, imala sam osjećaj kao da ih izdajem… osjećala sam se krivom. Imala sam mogućnost da napustim to područje, ali oni nemaju izbora, moraju tu ostati”, nastavila je.

Doktorica izražava zabrinutost za tamošnje civile i danas, prisjećajući se njihove svakodnevne patnje, razmišljajući o njihovoj sudbini i dodajući da nikome nije lako suočiti se sa ovakvim situacijama.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je u utorak da je sve veći broj poginulih u izraelskom ratu od 7. oktobra 2023. Prema posljednjim informacijama, 32.414 je ubijenih i 74.787 povrijeđenih.

Ministarstvo je, 172. dan rata, u dnevnom statističkom izvještaju putem platforme Telegram, saopćilo da je izraelska okupacija počinila osam velikih zločina nad porodicama u Pojasu Gaze. U bolnice su dovezeni 81 ubijeni i 93 povrijeđena u protekla 24 sata.

Gaza je neprikladna za život

Što se tiče zdravstvenog stanja u Pojasu Gaze, Gaskell pojašnjava da civili, posebno djeca, pate od složenih povreda koje zahtijevaju liječenje ljekara specijalista, napominjući da ova grupa ne dobija dovoljan tretman u svjetlu oskudice medicinskih sredstava i zdravstvenih usluga.

“Što se tiče humanitarnih i uslužnih uslova općenito, imajte na umu da su javni objekti potpuno porušeni u Pojasu koji sam opisala kao mjesto koje više nije pogodno za život. Zaista, Gaza se pretvorila u pakao na Zemlji i više se tu ne može živjeti zbog uskraćenosti osnovnih životnih potreba, kao što su voda, struja, obrazovanje i zdravstvo, paralelno sa stanjem haosa na tom području”, dodala je.

Što se tiče uloge stranih ljekara koji su ušli u Pojas Gaze na ograničeni period, Gaskell smatra da su oni dali sve od sebe da zaliječe rane ljudima, ali uprkos tome, njihovi napori su bili nedostatni zbog obima štete i povreda.

Istakla je da je ranije ulazila u mnoge ratne i konfliktne zone, naprimjer u Jemen, Irak, Južni Sudan i Nigeriju, ali kaže da joj je najteža misija bila u Pojasu Gaze.

Svoje mišljenje doktorica dokazuje time da su slučajevi ranjavanja i trauma među civilima unutar Pojasa Gaze, sa kojima se suočavala, bili mnogobrojni, ali i izuzetno opasni.

Svoj govor zaključila je riječima: “Ovo što se dešava u Gazi je humanitarna katastrofa u svakom smislu te riječi i nema opravdanja za ovu bol i patnju, zahtijevajući da se spriječi njen nastavak.”

Tokom izraelskog rata u Gazi, 32 bolnice i 53 centra prestali su sa pružanjem medicinskih usluga zbog direktnih napada izraelske vojske, a gađano je 155 zdravstvenih centara, prema statistici vladinog ureda za medije u Pojasu.

Izvor: Al Jazeera