Ekspertica UN-a kaže da nakon izvještaja o genocidu u Gazi prima prijetnje

Francesca Albanese izjavila je da postoje jasni pokazatelji da je Izrael prekršio tri akta UN-ove konvencije o genocidu.

Albanese, koja je na toj poziciji od 2022, nije pojasnila prirodu prijetnji, niti je rekla ko ih je uputio

Ekspertica Ujedinjenih naroda, koja je objavila izvještaj u kojem se navodi da postoje razumni razlozi za vjerovanje da je Izrael počinio genocid u ratu protiv Gaze, kaže da je tokom svog mandata primala prijetnje.

Francesca Albanese, posebna izvjestiteljica za stanje ljudskih prava na okupiranim palestinskim područjima, predstavila je u utorak Vijeću UN-a za ljudska prava izvještaj pod naslovom “Anatomija genocida”, za koje je Izrael rekao da ga “u potpunosti odbacuje”.

U izvještaju je navela kako postoje jasni pokazatelji da je Izrael prekršio tri od pet akata navedenih u Konvenciji UN-a o genocidu u svom ratu protiv Gaze.

Na pitanje je li zbog rada na izvještaju dobila prijetnje, Albanese je rekla: “Da, primam prijetnje, ali ništa zbog čega bi mi bila potrebna dodatna zaštita. Pritisak? Da, ali to ne mijenja niti moj angažman niti rezultate mog rada“.

Albanese, koja je na toj poziciji od 2022, nije pojasnila prirodu prijetnji, niti je rekla ko ih je uputio.

“Bilo je to teško vrijeme”, rekla je. Uvijek su me napadali od samog početka mandata.

‘Državna politika genocidnog nasilja’

Izrael je kritizirao Albanese, rekavši da ona “delegitimizira samo stvaranje i postojanje Države Izrael”. Ona je te optužbe odbacila.

Rekla je da je jedno od njenih ključnih otkrića bilo da su izraelsko izvršno i vojno vodstvo i vojnici namjerno “podrivali svoje funkcije zaštite u pokušaju legitimiranja genocidnog nasilja nad palestinskim narodom”.

“Jedini razuman zaključak koji se može izvući iz razotkrivanja te politike je izraelska državna politika genocidnog nasilja prema palestinskom narodu u Gazi”, rekla je, dodajući da je to “dugotrajni kolonijalni proces brisanja”.

Pozvala je na prestanak “nakbe koja je u toku”, misleći na etničko čišćenje Palestine 1948.

Izraelska diplomatska misija u Ženevi rekla je da je upotreba riječi genocid “nečuvena” i da se rat vodi protiv Hamasa, a ne protiv palestinskih civila.

Albanese, italijanska pravnica i akademkinja, jedna je od desetaka nezavisnih stručnjaka za ljudska prava koje su Ujedinjeni narodi ovlastili da izvještavaju o određenim temama i krizama.

Stavovi koje su izrazili posebni izvjestitelji ne odražavaju stavove globalnog tijela u cjelini.

Izvor: Al Jazeera i agencije