U zračnom napadu na Harkov jedna osoba poginula, najmanje 18 povrijeđeno

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

Ukrajinska agencija je prethodno javila da su se oko 16 sati po lokalnom vremenu u Harkovu mogle čuti eksplozije (Sergey Kozlov/EPA-EFE)

Jedna osoba je poginula, a najmanje je 18 povrijeđenih u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov, saopćila je press služba harkovskog regionalnog tužilaštva.

“Za sada je poznato da je poginuo jedan muškarac. Povrijeđeno je 18 osoba, među kojima četvero djece od tri mjeseca do 13 godina”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

Ruske snage granatirale su danas stambenu zgradu u Harkovu, potvrdio je ranije gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

“Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca“, napisao je gradonačelnik na Telegramu.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

“Okupatori su izvršili dva udara u harkovskom okrugu Shevchenkov. Prema preliminarnim podacima ima žrtava. Civilna stambena infrastruktura je oštećena“, navodi se u saopćenju.

Ukrajinska agencija je prethodno javila da su se oko 16 sati po lokalnom vremenu u Harkovu mogle čuti eksplozije.

Cilindrične kasetne bombe

Rusija koristi cilindrične fragmentacione kasetne zračne bombe SHOAB-0,5 u pograničnim regionima Ukrajine objavila je Državna služba za vanredne situacije na društvenim mrežama.

“Neprijatelj njima daljinski minira našu zemlju. Izgledaju kao male srebrne lopte. Njihov izgled može privući pažnju djece. Zato upozorite svoje najmilije na opasnost”, upozorila je Služba za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopćenju, Rusija koristi takve kasetne bombe u pograničnim regionima Ukrajine.

“Jedan kertridž RBK-500 sadrži 565 kugličnih bombi SHOAB-0,5 težine po 400 grama. Imaju veliku zonu oštećenja: kada se razlete i padnu na zemlju, neke od njih ne eksplodiraju, tako da se mogu slomiti od bilo kakvog dodira, iako nemaju seizmički senzor”, ističu.

Državna služba za vanredne situacije pozvala je građane da hitno prijave nadležnima ukoliko primijete ovakve eksplozivne naprave.

Kako navodi Ukrinform, ruska vojska je bacila dvije navođene zračne bombe na školu u opštini Velikopisar u Sumskoj oblasti.

Izvor: Agencije