‘Doseljenička naselja u Gazi’: Ideja koja će skupo koštati Izrael

Ideja o ponovnom uspostavljanju doseljeničkih naselja u Gazi proširila se i među izraelskom vojskom.

U Izraelu je sve više glasova koji podržavaju ideju o ponovnom naseljavanju Pojasa Gaze jevrejskim stanovništvom (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Okupirani Jerusalem – Zvika Fogel, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i zastupnik u Knessetu, izjavio je da rat u Pojasu Gaze mora završiti tako što će se ponovo uspostaviti ”jevrejska doseljenička naselja” širom Pojasa Gaze, što odražava konsenzus raznih desničarskih struja koje dominiraju političkom kartom u Izraelu.

Pozivi Fogela, jednog od čelnika stranke “Jevrejska moć” koju vodi ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, podudaraju se s prijedlozima mnogih krajnje desnih, vjerskih i doseljeničkih stranaka.

Također, ti pozivi su u skladu s rezultatima izraelske ankete, koje je proveo poznati istraživač javnog mnijenja Mano Geva tokom prvih sedmica rata, a koji pokazuju da većina jevrejske javnosti podržava ideju naseljavanja u Pojasu Gaze.

Pogrešna ideja

Ista anketa je pokazala da ova većina vjeruje u nužnost i pravo na povratak i naseljavanje u Gazi, a prema političkim i stranačkim pripadnostima, između 60 i 70 posto birača stranaka desnice i trenutne vlasti podržava naseljavanje u Pojasu Gaze.

S druge strane, između 16 i 22 posto birača stranaka ljevice ili centra podržava ”doseljavanje Jevreja” u Pojas Gaze.

Ovaj izraelski konsenzus je krunisan kroz konferenciju koja je održana u okupiranom Jerusalemu krajem januara, kako bi se pozvalo na ponovno uspostavljanje doseljeničkih naselja u Gazi. Konferenciji je prisustvovalo 12 ministara i više od 15 članova Knesseta iz vladine koalicije, uz blagoslov premijera Benjamina Netanyahua.

Konferenciju, na kojoj se govorilo o projektu doseljeničkih naselja na cijeloj teritoriji povijesne Palestine, otvorio je Yossi Dagan, predsjednik Vijeća jevrejskih doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali, rekavši: “Sporazum iz Osla je mrtav. Vraćamo se u Gush Katif. Borili smo se zajedno 16 godina kako bismo ispravili sramotu odvajanja, deportacije i raseljavanja naselja.”

Nisu samo političari i doseljenički pokreti bili složni oko ovog pitanja, štaviše, uslijedile su reakcije i raznih izraelskih medija koji su iznijeli svoje stavove i promovirali ideju o ponovnom uspostavljanju jevrejskih doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze. Mediji su dali priliku doseljeničkim predstavnicima da objasne i promoviraju način na koji bi se ovakvi pozivi mogli realizirati i pretvoriti u stvarnost na terenu.

Ovakvu situaciju je prokomentirao TV kritičar Joana Gonen za Haaretz: ”Tri mjeseca zaredom, Daniella Weiss, liderka pokreta za naseljavanje, marljivo ide od studija do studija, od intervjua do intervjua, okupljajući Izraelce oko pogrešne ideje naseljavanja Jevreja u cijelom Pojasu Gaze, govoreći da samo jedna stvar u cionističkom projektu nije propala, a to je naseljavanje u zemlji Izrael.”

Pretenzije

Zapravo, dodaje televizijski kritičar Gonen: “Weiss nije sporedna ličnost, već odlučna aktivistkinja u doseljeničkom projektu s bogatim iskustvom na terenu, koja zna kako opasne snove pretvoriti u krvavu stvarnost.”

Gonen dodaje i to da vlada ima značajan broj stranaka i ministara koji dijele Weissovu suludu viziju, pa čak i u izraelskoj vojsci koja šuti o ulozi vojnika i njihovoj reakciji na ponovno naseljavanje u Pojas Gaze.

Ideja o ponovnom uspostavljanju doseljeničkih naselja u Gazi proširila se i među izraelskom vojskom, koja je bila primorana ukoriti zapovjednika 7. oklopne brigade, potpukovnika Ofira Caspija, nakon što je u razgovoru s novinarima u Khan Yunisu prije nekoliko dana izjavio ”da će ovo doseljeničko naselje biti idealno rješenje i prst u oku Islamskom pokretu otpora (Hamas)”, kako je rekao.

Novine Yedioth Ahronoth citirale su Caspija koji je rekao: “Čak i ako ubijemo vođu Hamasa Yahyaa Sinwara, to neće ništa promijeniti. Ideologija Hamasa i ono što je učinio 7. oktobra neće nestati. Istina, ako ga ubijemo, pokretu će biti nanesena velika šteta, ali vjerujem da rješenje leži u doseljeničkim naseljima, kao što je slučaj na Zapadnoj obali”.

Ovakvi pozivi, koji su usmjereni na ponovno uspostavljanje doseljeničkih naselja na području ”Gush Katif”, koje je evakuirano u sklopu jednostranog plana ”razdvajanja” koji je pokrenuo bivši premijer Ariel Sharon 2005. godine, iskristalizirali su sa početkom bitke Potop al-Aksa, a postali su sastavni dio izraelskog diskursa s nastavkom rata protiv Pojasa Gaze.

Ideji o ponovnom uspostavljanju doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze nije posvećivana tolika pažnja na samom početku, kaže Ilan Lukatch, dopisnik izraelskog Kanala 12, “ali kako se rat nastavljao, ta ideja je postajala sve jača i prodirala je u šire krugove izraelskog društva”.

Lukatch je istaknuo da se ideja brzo proširila jer je u izraelskom društvu postojala podrška za obnovu jevrejskih naselja u sjevernom dijelu Gaze, dok se uporedo s tim palestinsko stanovništvo u Pojasu podsticalo na “dobrovoljnu migraciju”.

Ogromna cijena

Ideja o ponovnom doseljavanju u početku je bila ograničena na ekstremno desne stranke, posebno stranku “Jevrejska moć ” i koaliciju “Vjerski cionizam” na čelu s ministrom finansija Bezalelom Smotrichem.

Međutim, izraelski novinar kaže da je ideja “počela dobijati podršku političkog centra unutar vladajuće stranke Likud na čelu s Netanyahuom, a već postoje elementi pripreme za proces povratka jevrejskih naselja u Pojas Gaze”.

Ministrica za doseljenička naselja Orit Strook izjavila je za izraelski Kanal 12 da se mogućnost ponovnog naseljavanja Jevreja u Pojas Gaze i ponovna uspostava ”Gush Katifa” usred dva miliona Palestinaca može opisati kao bure baruta.

“Ali povratak u Pojas Gaze također podrazumijeva i mnoge žrtve. Nema sumnje u to da je Gaza u konačnici dio teritorije Izrael i da će doći dan kada ćemo se u nju vratiti”, prema njenim riječima.

U tom kontekstu, generalni direktor udruženja Darkenu Nimrod Dweck napisao je članak u novinama Maariv pod naslovom ”Povratak u Gush Katif znači krvavi teret za cionistički san”.

Istaknuo je da korištenje rata za ponovno naseljavanje u Pojas Gaze znači nastavak krvoprolića, rekavši da je “Izrael krenuo u rat kako bi vratio zarobljenike i osigurao mir i sigurnost za stanovnike juga, zapadnog Negeva i okoline Pojasa Gaze”, prema njegovom mišljenju.

Dweck je dodao: “Tamo se borimo da porazimo neprijatelja koji želi uništiti nacionalni dom od rijeke Jordan do mora. Naseljavanje u Pojas Gaze nije samo dio ciljeva operacije, već je i borba protiv cionističkog projekta.”

Objasnio je da bi povratak doseljeničkih naselja u Pojas Gaze zahtijevao da “umjerena” izraelska većina plati visoku cijenu u krvi. To će zahtijevati od vojske da se pozabavi sigurnošću naselja okruženih palestinskim stanovništvom koje se protivi cionističkoj viziji, što bi otežalo zadatak da se osigura postojanje izraelske države sa jevrejskom većinom.

Izvor: Al Jazeera