Američki dramaturg i scenarista kaže da je Netanyahu odgovoran za istrebljujući rat u Gazi

Ne može se reći da su duboki razlozi Hamasovog napada neshvatljivi, rekao je Tony Kushner.

Naivno sam mislio da će Izrael sam sebi postaviti moralne granice koje neće prekoračiti, rekao je Kushner (EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Američki dramaturg i scenarist Tony Kushner rekao je da je Pojas Gaze izložen istrebljenju, naglasivši da maltretiranje Palestinaca, okupacija Zapadne obale, zatvaranje stanovnika Gaze i podizanje zidova razgraničenja neće učiniti Izrael sigurnim.

Kushner (68 godina) je istaknuo da jevrejska kultura i povijest te stradanje jevrejskog naroda kroz povijest ne smiju biti izgovor za ubijanje ljudi i njihovu dehumanizaciju.

Smatra da su, prije svega, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a zatim i njegovi koalicijski partneri odgovorni za ono što se dogodilo jer im očito ne smeta masovni pokolj u Pojasu Gaze.

U intervjuu za izraelski list Haaretz u ponedjeljak, američki scenarista jevrejskog porijekla rekao je da su trenutna dešavanja u Gazi zastrašujuća, što je gurnulo njegova stajališta još više ulijevo.

Kushner, dobitnik Pulitzera i prestižne američke pozorišne nagrade Tony, nikad nije skrivao svoje stavove o izraelskoj okupaciji i lošem postupanju prema Palestincima. Javno istupa od 1990-ih, kada je napisao svoju poznatu dramu Anđeli u Americi.

Dok trenutno traje izvedba njegove predstave Anđeli u Americi u Tel Avivu, Kushner je za novine Haaretz rekao: “Ono što se dogodilo 7. oktobra je neshvatljivo s obzirom na upozorenja koje su izdali čelnici izraelskih sigurnosnih službi. Međutim, ne može se reći da su duboki razlozi napada neshvatljivi”.

‘Sve otvoreniji’ prema ideji bojkota

Priznao je da nije očekivao tako okrutan izraelski odgovor.

“Naivno sam mislio da će Izrael sam sebi postaviti moralne granice koje neće prekoračiti”, rekao je.

Kushner kaže kako mu je drago što što većina Izraelaca ne vjeruje Netanyahuu, što je pokazala i nedavna anketa, ali da je istovremeno i razočaran jer većina Izraelca, prema rezultatima te ankete, vjeruje da je ono što izraelska vojska radi u Gazi legitimno i više ne vjeruju u dvodržavno rješenje.

Kada je riječ o govoru o “širenju antisemitizma” u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je da su takve priče “preuveličane i da iza njih stoje organizirane kampanje tamošnjeg desničarskog jevrejskog pokreta”. Objašnjava da stvar “uopće nije onakva kakvom se prikazuje”.

Napomenuo je da postoji velika i organizirana kampanje unutar tamošnjeg desničarskog jevrejskog pokreta “kako bi se stvorila zastrašujuća slika da se Jevreji više ne osjećaju sigurno na američkim univerzitetima”, dodavši da nije vidio “statističke podatke koji bi potvrdili tu besmislicu”.

Kada je riječ o kampanji bojkota Izraela, Kushner je rekao da je, iako se nije pridružio pokretu bojkota, u posljednjih nekoliko mjeseci postao sve otvoreniji prema toj ideji.

Izvor: Al Jazeera