Kako je svijet reagovao na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi

Brojni dužnosnici širom svijeta pozdravili su rezoluciju.

Riyad Mansour, palestinski ambasador pri Ujedinenim nacijama, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a (Andrew Kelly / Reuters)

Lideri brojnih zemalja pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se traži trenutni prekid vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas u Gazi.

Dok su Sjedinjene Američke Države bile suzdržane, preostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasalo je za rezoluciju.

Rezolucija, s kojom SAD nije u potpunosti saglasan, poziva na “trenutni prekid vatre” tokom trajanja muslimanskog mjeseca ramazana, koji završava za dvije sedmice. Rezolucija poziva na prekid vatre koji će rezultirati “trajnim” primirjem, oslobađanjem svih talaca koje Hamas drži u Gazi i poštivanjem međunarodnog prava.

Evo kako su reagovali dužnosnici širom svijeta:

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je da je usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o trenutnom prekidu vatre korak u pravom smjeru za okončanje petomjesečnog rata, omogućavanja ulaska pomoći i povratka raseljenih.

Ministarstvo je također pozvalo zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a da ispune svoje zakonske obaveze i odmah provedu rezoluciju.

Također je naglasilo važnost postizanja trajnog prekida vatre koji će biti na snazi i nakon ramazana – kao i osiguranja ulaska pomoći, oslobađanja zatvorenika i sprečavanja prisilnog raseljavanja.

Sabri Saidam, član Centralnog komiteta Fataha

Sabri Saidam, član Centralnog komiteta Fataha, rekao je da rezolucija predstavlja “korak u pravom smjeru koji vodi okončanju masakra u Palestini”.

“Ovaj konsenzus bi trebao otvoriti put toliko puta odgađanom priznanju prava Palestinaca i nezavisnosti države Palestine”, rekao je Saidam za Al Jazeeru.

Basem Naim, dužnosnik Hamasa

Palestinska skupina Hamas je saopćila da je predana rezoluciji, dodajući da se Izrael mora pridržavati njenih odredbi.

“Uloga međunarodne zajednice je da izvrši pritisak na Izrael i okonča politiku duplih standarda”, rekao je za Al Jazeeru Basem Naim, šef Hamasovog političkog odjela u Gazi.

“Pitanje je da li međunarodna zajednica ima snage da natjera Izrael da se pridržava ove rezolucije”, dodao je.

Grupa je također naglasila neophodnost postizanja trajnog primirja koje vodi do povlačenja svih izraelskih snaga iz Gaze te potvrdila spremnost da se odmah uključi u operaciju razmjene koja bi dovela do oslobađanja svih zarobljenika s obje strane.

Gilad Erdan, izraelski ambasador pri UN-u

Gilad Erdan, izraelski ambasador pri UN-u, rekao je da rezolucija nije zahtijevala prekid vatre bez “uvjetovanja” oslobađanjem zarobljenika u Gazi, dodajući da to “podriva napore da se osigura njihovo oslobađanje”.

“To ugrožava napore za njihovo oslobađanje, jer teroristima Hamasa daje nadu da će postići prekid vatre bez oslobađanja talaca. Svi članovi vijeća su trebali glasati protiv ove besramne rezolucije”, rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Nedugo nakon što je rezolucija usvojena, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu, koju je SAD tražio kako bi razgovarali o zabrinutostima zbog planirane izraelske invazije na Rafah, prenapučenom gradu na jugu Pojasa Gaze.

“Suzdržanost SAD-a predstavlja jasno povlačenje od dosljednog stava SAD-a u Vijeću sigurnosti od početka rata i šteti izraelskim ratnim naporima i nastojanjima da oslobodi taoce koje Hamas još uvijek drži”, saopćeno je iz ureda premijera.

Bijela kuća

Bijela kuća je saopćila da suzdržanost SAD-a u glasanju o rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Gazi “ne znači promjenu američke politike… A razlog suzdržanosti je to što se u tekstu rezolucije ne osuđuje Hamas”.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da su američki dužnosnici “razočarani Netanyahuovom odlukom da ne pošalje svoje savjetnike na razgovore u Bijeloj kući o operaciji Rafah”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da bi “neuspjeh provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti o Gazi bio neoprostiv”.

Zhang Jun, kineski ambasador pri UN-u

“Nakon uloženih veta na rezolucije Vijeća sigurnosti, SAD je konačno odlučio prestati s opstrukcijama zahtjeva za trenutnim prekidom vatre” rekao je Zhang Jun, kineski ambasador pri UN-u.

“Za one koji su izgubili živote, današnja rezolucija Vijeća dolazi prekasno. Ali za milione ljudi u Gazi koji su i dalje suočeni s humanitarnom katastrofom bez presedana, ova rezolucija bi, ako bude provedena potpuno i učinkovito, mogla donijeti dugo očekivanu nadu”, dodao je.

Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN-u

Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN-u, rekao je da je njegova zemlja bila za verziju koja zahtjeva da ramazanski prekid vatre rezultira “trajnim i održivim prekidom vatre”.

“Razočarani smo što nije prošala. Ipak, vjerujemo da je fundamentalno važno glasati za mir. Vijeće mora nastaviti raditi na postizanju trajnog prekida vatre”, rekao je.

Nicolas de Riviere, francuski ambasador pri UN-u

Nicolas de Riviere, francuski ambasador pri UN-u, rekao je da usvajanje rezolucije pokazuje da Vijeće sigurnosti UN-a “može funkcionisati kada se sve njegove članice potrude da iskoriste svoj mandat”.

“Šutnja Vijeća sigurnosti o Gazi postajala je zaglušujuća. Krajnje je vrijeme da Vijeće pridonese pronalaženju rješenja”, rekao je na sjednici.

Također je rekao da je potrebno raditi na uspostavljanju trajnog prekida vatre i oživljavanju političkog procesa koji će rezultirati dvodržavnim rješenjem.

Barbara Woodward, britanska ambasadorica pri UN-u

Barbara Woodward, britanska ambasadorica pri UN-u, je rekla da London “žali” što rezolucijom nije osuđen napad Hamasa 7. oktobra, naglašavajući da Ujedinjeno Kraljevstvo “nedvosmisleno osuđuje napade”.

Woodward je također rekla da se rezolucijom šalje “jasna” poruku o neophodnosti poštivanja međunarodnog humanitarnog prava.

Amar Bendjama, predstavnik Alžira u UN-u

Amar Bendjama, predstavnik Alžira u UN-u, rekao je da Vijeće sigurnosti “konačno preuzima odgovornost koju ima kao ključna institucija za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

“Želim zahvaliti svim članovima Vijeća na fleksibilnosti i konstruktivnom načinu koji nam je omogućio da danas usvojimo ovu dugo očekivanu rezoluciju koja poziva na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi se stalo na kraj petomjesečnom masakru koji, nažalost, još uvijek traje”, rekao je.

Samuel Žbogar, predstavnik Slovenije u UN-u

“Vijeće sigurnosti UN-a poslalo je najjaču poruku do sada: Zahtijevamo trenutni prekid vatre tokom mjeseca ramazana koji vodi ka trajnom prekidu vatre. To je poziv koji smo svi očajnički željeli čuti”, rekao je Samuel Žbogar, predstavnik Slovenije u UN-u.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je rezoluciju.

“Provedba rezolucije ključna je za zaštitu svih civila”, napisala je na društvenoj mreži X.

Louis Charbonneau, direktor Human Rights Watcha

“Izrael treba odmah odgovoriti na rezoluciju tako što će dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći, okončati izgladnjivanje stanovništva Gaze i zaustaviti nezakonite napade”, rekao je Louis Charbonneau, direktor Human Rights Watcha.

“Palestinske naoružane grupe odmah trebaju osloboditi sve civile koje drže kao taoce. SAD i druge zemlje trebale bi upotrijebiti svoju moć da okončaju zločine obustavom transfera oružja Izraelu”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije