Španija usvojila zakon o oprostu organizatorima referenduma u Kataloniji

Za zakon je glasalo 178 zastupnika ljevice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu s 350 mjesta.

Hiljade demonstranata izašle su na ulice Madrida protestirajući protiv Sancheza i smatrajući da će amnestija potaknuti zagovornike nezavisnosti na novi pokušaj odcjepljenja (EPA-EFE/Sergio Perez)

Španski parlament usvojio je zakon o amnestiji za Katalonce koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o nezavisnosti, čime će biti obustavljeni sudski postupci protiv više stotina učesnika, prenosi Hina.

Za zakon je glasalo 178 zastupnika ljevice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu s 350 mjesta.

Zakonom se ukida „krivična, administrativna i finansijska“ odgovornost za osobe koje su od januara 2012. do novembra 2023. učestvovale u promoviranju, pripremi i organiziranju referenduma.

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez je krajem prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat jer su njegovu manjinsku vladu podržale katalonske separatističke stranke u zamjenu za taj zakon.

Sanchez je rekao prošle sedmice da je zakon bitan zbog „pomirenja“ i „suživota“. Stranke desnice, koje su glasale protiv, optužile su premijera za „izdaju“. Prošle sedmice su hiljade demonstranata izašle na ulice Madrida protestirajući protiv Sancheza i smatrajući da će amnestija potaknuti zagovornike nezavisnosti na novi pokušaj otcjepljenja.

Strah od novog referenduma

Zakon bi mogao stupiti na snagu krajem maja nakon što se o njemu očituje gornji dom parlamenta Senat, u kojem sjede predstavnici regija, a koji ga može samo usporiti ali ne i srušiti.

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveru Španije, održavaju se vanredni izbori 12. maja.

Stupi li dotad na snagu zakon o amnestiji, na izborima bi mogao učestvovati i bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se nalazi u egzilu u Belgiji.

Puigdemont je prije šest i po godina, na osnovu zabranjenog referenduma, proglasio republiku Kataloniju, ali to proglašenje nije bilo primijenjeno odnosno priznato. Njegovi saradnici najavili su ranije ovaj mjesec da se on namjerava vratiti u Kataloniju u junu jer bi tada trebao biti povučen nalog suda u Madridu za njegovim hapšenjem.

“Ovo nije kraj. Naš cilj je nezavisnost naše zemlje Katalonije”, rekla je na katalonskom jeziku Miriam Nogueras, zastupnica stranke “Zajedno za Kataloniju”, kojoj pripada i Puigdemont.

Izvor: Agencije