Katalonci pripremaju uslove Sanchezu: Referendum, amnestija i jezik u Evropskom parlamentu

Premijer Pedro Sanchez treba podršku katalonskih stranaka da bi ostao na vlasti, no one imaju uslove.

Katalonci ističu da Sanchezova vladajuća stranka nema drugu alternativu nego se osloniti na podršku dvije katalonske stranke (Reuters)

Razjedinjeni pokret za nezavisnost Katalonije, podijeljen između stranaka ljevice i desnice, mogao bi se opet ujediniti jer od njega zavisi formiranje vlade u Španiji nakon izjednačenih parlamentarnih izbora.

Katalonska republikanska ljevica (ERC), stranka regionalnog premijera Perea Aragonesa, u ponedjeljak se pismom obratila stranci desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCAT) čiji je vođa bivši premijer u egzilu Carles Puigdemont.

ERC u pismu predlaže zajedničko traženje referenduma o nezavisnosti Katalonije, amnestiju za osuđene sudionike zabranjenog referenduma iz 2017. te uvođenje katalonskog jezika u Evropski parlament kao jednog od službenih jezika.

Nijedan blok nema većinu

To bi bili uslovi socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu da ostane na vlasti u Španiji još četiri godine.

Desni blok stranaka dobio je 172, a lijevi blok predvođen Sanchezom 171 zastupnika na parlamentarnim izborima u Španiji održanim prije sedmicu. Za sastavljanje vlade potrebno je 176 zastupnika u parlamentu od 350 mjesta, što niti jedan blok ne može dostići.

Prevagu može donijeti sedam zastupnika Puigdemontove stranke JxCAT.

Još sedam zastupnika ima ERC, uključen u lijevi blok sklon Sanchezu.

“U vrlo kompliciranom scenariju, kako bi se zaustavilo špansku desnicu, dobar dio katalonskog društva odlučio je podržati poslušnost španjolskim strankama”, naveo je ERC u pismu koje su u ponedjeljak objavile katalonske novine Ara, prenijela je Hina.

“No, birališta su pokretu za nezavisnost dala novu priliku: četrnaest katalonskih zastupnika koji se zalažu za nezavisnost neophodni su za upravljanje državom”, dodano je u pismu kojeg uz katalonskog premijera Aragonesa potpisuje i Oriol Junqueras.

Junqueras je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog organiziranja referenduma s Puigdemontom prije nešto manje od šest godina.

Potpisnici ističu da Sanchezova vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) nema drugu alternativu, nego se osloniti na podršku te dvije katalonske stranke.

“Imamo snažnu polugu koju moramo iskoristiti zajedno, krenuti naprijed, graditi, i zagovarati amnestiju i samoodređenje te bolji život građana”, naveli su.

I jedni i drugi žele referendum o nezavisnosti

ERC i JxCAT su prestali sarađivati prošle godine jer se ne slažu oko načina postizanja nezavisnosti Katalonije, ali i oko drugih stvari unutar same Katalonije, industrijskog i turističkog motora Španije.

Obje stranke, međutim, žele novi, dogovorni referendum o neovisnosti.

Da bi organiziranje takvog referenduma mogao biti uslov Sanchezu, dao je do znanja i Puigdemont u priopćenju poslanom prošle sedmice iz Belgije, gdje živi od jeseni 2017.

Sanchezova stranka je odgovorila prošle sedmice da je spremna razgovarati s katalonskim strankama JxCAT i ERC, ali isključivo u “okviru španskog ustava”.

PSOE i španski Ustavni sud naveli su još ranije da takav referendum nije u skladu s ustavom.

PSOE je prije sedmicu osvojio najviše glasova u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku, u sklopu parlamentarnih izbora.

Prijašnje ankete ukazivale su da je tamošnje stanovništvo podijeljeno po pitanju pune nezavisnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada