Katalonci uslovljavaju formiranje vlade Španije ‘samoodređenjem’ i ‘amnestijom’

Lijevi blok stranaka osvojio je 172, a desni 170 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za sastavljanje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Premijer Pedro Sanchez računa na novi mandat, ali mu je potrebna podrška manjinskih stranaka poput stranke "Zajedno za Kataloniju" (EPA)

Zajedno za Kataloniju (JxCAT), stranka bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta u egzilu, ključna je za sastavljanje vlade u Španiji nakon što na parlamentarnim izborima u nedjelju niti lijevi niti desni blok nije dobio dovoljan broj glasova za upravljanje zemljom, prenosi Hina.

Lijevi blok stranaka osvojio je 172, a desni 170 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za sastavljanje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Zajedno za Kataloniju, koja zagovara nezavisnost te automnomne pokrajine na sjeveroistoku, dobila je sedam zastupnika pa može donijeti prevagu.

Iako je to stranka desnog centra, njezin glavni cilj je nezavisnost Katalonije, turističkog i industrijskog motora države, pa je u stalnom sukobu sa španskom desnicom koja insistira na cjelovitosti Španije.

Zajedno za Kataloniju stoga može omogućiti aktuelnom socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu da dođe do dovoljnog broja zastupnika, smatrajući njegov stav prema pitanju Katalonije blažim.

Međutim, svoju je podršku uslovila u ponedjeljak “amnestijom” za organizatore zabranjenog referenduma iz 2017. godine, među kojima je Puigdemont, te “samoodređenjem” Katalonije što znači organiziranje dogovornog referenduma.

Jordi Turull, generalni sekretar Zajedno za Kataloniju, rekao je za katalonsku radijsku stanicu RAC1 da trenutno ne vidi mogućnost formiranja vlade u Španiji.

Carles Puidgemont se nalazi u egzilu u Belgiji zbog organiziranja antiustavnog referenduma o nezavisnosti (EPA)

Politička kriza na vidiku

Narodna stranka desnog centra, koja je dobila najviše glasova, prva će idući mjesec pokušati skupiti podršku ostalih stranaka ali niti uz sve srodne stranke ne dolazi do potrebnih 176 zastupnika.

Ostane li njen lider Alberto Núñez Feijóo bez podrške za sastavljanje manjinske vlade, što je trenutno izgledno, red će doći na aktuelnog premijera Sancheza koji je sa Španskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) zauzeo drugo mjesto.

Podrži li Zajedno za Kataloniju njegovu vladu ili se suzdrži od glasanja u parlamentu, Sanchez će dobiti novi četverogodišnji mandat.

“Potrebno je Sanchezu postaviti uslove koji bi išli prema amnestiji i samoodređenju”, izjavio je Turull. “Pritisak treba ići u tom pravcu”, dodao je.

Sanchezova lijeva koalicijska vlada rekla je uoči izbora da neće dopustiti referendum u Kataloniji jer je suprotan španskom ustavu. Ali, olabavila je krivični zakon zamijenivši termin “pobune” u “kršenje javnog reda”, ublaživši kazne osuđenim organizatorima referenduma.

Narodna stranka desnog centra, koja je bila na vlasti tokom pokušaja otcjepljenja Katalonije prije šest godina, najavila je uoči izbora da će razmotriti vraćanje starog strožijeg krivičnog zakona dođe li na vlast.

Puigdemont, čija je regionalna vlada bila organizirala zabranjeni referendum 2017, nalazi se u egzilu u Belgiji. Vrhovni sud traži njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u Madridu, ali zasad ne uspijeva u tome.

Španija, koja predsjedava Evropskom unijom, do listopada mora dobiti novu vladu. Ne dogovore li se stranke do tada, Španci će na nove izbore.

Izvor: Agencije